Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Πρόγραμμα δικαιολόγησης της... ρύπανσης!

Το μεγάλο κεφάλαιο και όλοι αυτοί που κατέστρεψαν το περιβάλλον, με τη σύμπραξη της «γαλαζοπρασινορόζ» πλειοψηφίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρούν να συνεχίσουν το έγκλημα με τη συναίνεση του λαού...

Για πάνω από μισό αιώνα το μεγάλο κεφάλαιο ασέλγησε κυριολεκτικά στον κόλπο της Ελευσίνας, εγκαθιστώντας εκεί μερικές από τις μεγαλύτερες - και πιο ρυπογόνες - βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν στη χώρα μας (τσιμέντα, πετρέλαια, ναυπηγεία, αέρια). Κατέλαβε το μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας, μόλυνε ανεξέλεγκτα τη θάλασσα, κατέστρεψε αρχαιολογικούς χώρους και περιβάλλον...

Χωρίς ντροπή τώρα, όλοι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, μαζί με την Ανώνυμη Εταιρία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ), παρουσιάζονται ως «ευγενικοί χορηγοί» και με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής και κάποιων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» επιδιώκουν τη συναίνεση του λαού για να νομιμοποιήσουν και να συνεχίσουν το έγκλημα.

Και επειδή το ζητούμενο ήταν με ποιο κοινό πλαίσιο θα εμφανιστούν, το πρόβλημα έλυσε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE - Περιβάλλον» με τίτλο «Ο κόλπος της Ελευσίνας το 2020», που εξασφαλίστηκε και παρουσιάστηκε σε ημερίδα την περασμένη Παρασκευή.

Συντονιστής του προγράμματος ο ΟΛΕ, εταίροι οι Δήμοι Ελευσίνας και Ασπροπύργου, η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, το δίκτυο «Μεσόγειος SOS», το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και... χορηγοί οι βιομηχανίες «Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ», «Χαλυβουργική» και «Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Διαβάζοντας κανείς τους στόχους του ίδιου του 3ετούς προγράμματος, καταλαβαίνει ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν δε διατίθενται για να αλλάξουν τη δεδομένη κατάσταση στον κόλπο της Ελευσίνας. Ουσιαστικό στόχο έχουν - όπως τονίστηκε άλλωστε και από διάφορους ομιλητές της εκδήλωσης - είναι «η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας», η συμμετοχή και συναίνεση δηλαδή τους λαού της περιοχής. Οπως με επιμονή ειπώθηκε, το σημαντικότερο απ' όλα είναι να θεωρήσει η κοινωνία ότι όλοι μαζί είναι... εταίροι! Γι' αυτό, άλλωστε, οι μισοί και πλέον στόχοι αφορούν προγράμματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις σε σχολεία, επιτροπές γειτονιάς, έκδοση φυλλαδίων κ.ά. και μαζί με αυτά μικροέργα βιτρίνας (πεζόδρομοι, δεντροφυτεύσεις).

Θύτες και θύματα δηλαδή, πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν κοινά συμφέροντα. Και σ' αυτή την επιδίωξή τους, η «Χαλυβουργική», ο ΟΛΕ και οι άλλοι εταίροι βρίσκουν άξιους συμπαραστάτες τη δημοτική Αρχή Ελευσίνας, του... οικολογικά «ευαίσθητου» ΣΥΝ, αλλά και την «πράσινη» Νομαρχία και τη «γαλάζια» πλειοψηφία του Δήμου Ασπροπύργου.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας»: «Τα προβλήματα του κόλπου της Ελευσίνας δε λύνονται με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά αντίθετα οξύνονται. Σήμερα μάλιστα με τις συμπράξεις των δήμων με το μεγάλο κεφάλαιο, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η εμπορευματοποίηση και η καταστροφή του περιβάλλοντος».

«Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - οφείλουν να σκεφτούν και να δράσουν για το δικό τους παρόν και μέλλον και όχι με βάση τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Να μην τους ξεγελά η βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβεται η αγωνιώδης προσπάθεια των βιομηχάνων για την αύξηση των κερδών τους. Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την ανάπλαση του κόλπου της Ελευσίνας, για την προστασία του περιβάλλοντος. Να απορρίψουν την πολιτική που θυσιάζει το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία για να αυξάνονται τα κέρδη των βιομηχάνων. Να αποδυναμώσουν τα κόμματα που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική. Να συμπαραταχτούν και να ενισχύσουν τις δυνάμεις που συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική. Να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αντεπιτεθούν διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων και όχι παροχές ελεημοσύνης από το κεφάλαιο».


Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της παράκτιας ζώνης(2014-04-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-04-30 00:00:00.0)
«Ενόχλησαν» το δήμαρχο οι θέσεις της παράταξης(2009-12-12 00:00:00.0)
Θησαυρίζουν επιχειρηματίες στην πλάτη των εργαζομένων(2006-05-07 00:00:00.0)
Μήνυση και προκαταρκτική έρευνα(2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ