Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ταξικές δυνάμεις δείχνουν το δρόμο

Ολες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν καθημερινά την απόφαση των ταξικών δυνάμεων να κλιμακώσουν τον αγώνα για τις κλαδικές Συμβάσεις με την αυριανή απεργία. Αποθρασυμένοι και από την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις για πάγωμα - επί της ουσίας - των μισθών την επόμενη διετία, οι εργοδότες, στην πλειοψηφία των κλάδων, προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με κατάπτυστες προτάσεις, προωθώντας μεθοδικά την οριστική κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων. Η υποχωρητικότητα της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, η οποία, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση νομιμοποίησε και το αίτημα των βιομηχάνων και της κυβέρνησης για την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών, ενθαρρύνει την επιθετικότητά τους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν κρύβει λόγια. Το ένα μετά το άλλο, τα προωθούμενα νομοσχέδια (ασφαλιστικό τραπεζών, πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.) χτυπάνε στην καρδιά τους εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κυρίως για τους νεότερους εργαζόμενους, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και ο νέος γύρος «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό. Ενας «διάλογος» με προαποφασισμένα συμπεράσματα, που θα οδηγήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση των πενιχρών συντάξεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, στην επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης, σε δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ηδη, η κυβέρνηση διακηρύσσει την αποφασιστικότητά της μέχρι τα τέλη του 2007 να έχει ξεμπερδέψει με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που προέβλεπε ο νόμος 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Πατώντας πάνω σ' αυτό το νόμο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επέκταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ χειροκρότησε την «αύξηση» των 0,77 ευρώ την ημέρα, την οποία άλλωστε μεθόδευσε σε συνεργία με την κυβέρνηση και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης» και της υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Οι θέσεις του για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δε διαφέρουν ούτε στο ελάχιστο από αυτές της ΝΔ. Το δικό του αντιασφαλιστικό νόμο υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση. Για απελευθέρωση των απολύσεων μιλάνε τα στελέχη του, όταν σε κάθε ευκαιρία οι αρμόδιοι υπουργοί της ΝΔ «ευλογούν» τις χιλιάδες απολύσεις στους χώρους δουλιάς, υπερασπίζονται το «δικαίωμα» των εργοδοτών να «αναδιαρθρώνουν» τις επιχειρήσεις τους πετώντας ομαδικά στο δρόμο τους εργαζόμενους.

Ολοι αυτοί μπορούν και πρέπει να πάρουν απάντηση. Και η αυριανή απεργία είναι μια ακόμα καλή ευκαιρία. Τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, με την αγωνιστική πρωτοβουλία τους, δίνουν συνέχεια στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, υπερασπίζονται το δικαίωμα του εργαζόμενου να αμείβεται στο ύψος των αναγκών του και όχι με βάση τα «περιθώρια» της καπιταλιστικής υπερκερδοφορίας και των «αντοχών της οικονομίας». Σ' αυτή τη γραμμή κλιμακώνεται η πάλη των ταξικών δυνάμεων. Αύριο στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, και από την επόμενη αμέσως μέρα στη μάχη για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ