Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Σταθερά στη ρότα της πλήρους ιδιωτικοποίησης

Εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των πανεπιστημίων και ένταση των ταξικών φραγμών, θα φέρει ο νέος νόμος - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης θα φτάσει στη Βουλή τον ερχόμενο Ιούνη. Πιστή σ' αυτό το χρονοδιάγραμμα, η διορισμένη «επιτροπή σοφών» υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) Θάνο Βερέμη, που μελετά «προτάσεις» γι' αυτό το νόμο, έδωσε στη δημοσιότητα το τελικό της πόρισμα, που στην ουσία δε διαφέρει στο ελάχιστο από το πόρισμα που είχε δημοσιεύσει στις 19 Δεκέμβρη 2005, απλά «στρογγυλεύει» κάπως φραστικά τις άκρως αντιδραστικές, προηγούμενες προτάσεις της.

Στα εννιά σημεία του πορίσματος της επιτροπής, μεταξύ άλλων, προτείνεται:

  • Περιορισμός του χρόνου φοίτησης σε τρία χρόνια παραπάνω από τον κανονικό κι όποιος δεν τα καταφέρνει να πάρει πτυχίο μέσα σ' αυτές τις προθεσμίες, να πετιέται εκτός πανεπιστημίου. Προσπαθώντας να θολώσει τα νερά απέναντι σ' αυτή την πρόταση, που συνιστά άμεση ένταση των ταξικών φραγμών, η επιτροπή λέει για τους εργαζόμενους φοιτητές (που ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται): Να εργάζονται μέσα στο πανεπιστήμιο εκεί που κανονικά θα έπρεπε να προσληφθεί διοικητικό προσωπικό! Δηλαδή, θεωρούν δεδομένο ότι οι φτωχοί φοιτητές πρέπει να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους και μάλιστα ως φθηνό εργατικό δυναμικό μέσα στο πανεπιστήμιο, που θα έχει και το ανάλογο κέρδος από την απλήρωτη εργασία τους!
  • Περιορισμός της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, μέσω κουπονιών, δανεισμού και άλλων τερτιπιών, ως προϋπόθεση για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών...
  • Κατάργηση των μεταγραφών και για τους φοιτητές με σοβαρό οικονομικό πρόβλημα «ανταποδοτικές υποτροφίες», δηλαδή (όπως και στην περίπτωση του περιορισμού των ετών φοίτησης) «υποτροφίες» με αντάλλαγμα την απλήρωτη εργασία των φοιτητών στο ίδρυμα.
  • Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που στην ουσία θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα τις νομιμοποιεί ανεξάρτητα από το «χρώμα» της κάθε κυβέρνησης.
  • Αλλαγή του τρόπου επιλογής των εκλεκτόρων των φοιτητών για τις πρυτανικές εκλογές γιατί δήθεν η επιλογή τους από τους εκπροσώπους των παρατάξεων είναι αντιδημοκρατική!
  • Αλλαγή στα εκλεκτορικά σώματα που κρίνουν την εξέλιξη των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) με εισαγωγή σε αυτά «εξωτερικών» αξιολογητών! Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προσπάθεια ελέγχου της σύστασης του ΔΕΠ, ώστε να προωθούνται οι πανεπιστημιακοί που είναι πιο πρόθυμοι να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση στα ιδρύματα.
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ασύλου και διευκόλυνση της απόφασης για ενδεχόμενη άρση του (θα αρκεί η συμφωνία των πρυτανικών αρχών).
  • Εισαγωγή επαγγελματία οικονομικού διαχειριστή «μάνατζερ» στα ιδρύματα, πράγμα που σημαίνει ένα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Θυμίζουμε ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις έρχονται να συμπληρώσουν τους νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί και εισάγουν τη διά βίου κατάρτιση στα πανεπιστήμια, «ευλογούν» την απευθείας χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από επιχειρήσεις και την εμπορευματική αξιοποίηση της έρευνας των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αποσυνδέουν τα πτυχία από κάθε δικαίωμα στην εργασία και τα ισοτιμούν με τα τρίχρονα μπάτσελορ...

Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία περί των προθέσεών της, η επιτροπή σημειώνει στο τέλος του πορίσματος ως δεδομένο ότι από τη μια θα αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών των διαφόρων κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας και ότι θα ανοίξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα καταργηθεί στην ουσία το άρθρο 16 του Συντάγματος. Δηλαδή, η ιδιωτικοποίηση θα κυριαρχήσει έτσι κι αλλιώς, οπότε προτείνει την εναρμόνιση και των δημόσιων ιδρυμάτων με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπόδια στις σπουδές και ένταση της καταστολής (2021-01-14 00:00:00.0)
Δεν θα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης (2021-01-12 00:00:00.0)
Για τα συγγράμματα (2011-03-04 00:00:00.0)
Γιατί χτυπούν το άσυλο (2010-01-30 00:00:00.0)
«Βιάζεται» ο Σαρκοζί για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας (2007-06-28 00:00:00.0)
Θα σαρώσει τα πάντα ο νέος νόμος - πλαίσιο (2006-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ