Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Κλιμάκωση - απάντηση στην καταστολή

Για όγδοη μέρα συνεχίζεται σήμερα η απεργία. Δολοφονική απεργοσπαστική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, με θύμα έναν απεργό εργαζόμενο

Ο κουκουλοφόρος οδηγός επί το έργον...

Motion Team

Ο κουκουλοφόρος οδηγός επί το έργον...
Με τον πιο λυσσαλέο τρόπο, ακόμα και με εν ψυχρώ δολοφονικές απόπειρες σε βάρος απεργών, όπως χτες στη Θεσσαλονίκη, κυβέρνηση και δήμαρχοι των μεγάλων κυρίως πόλεων, με πρώτα βιολιά τις δημοτικές αρχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιχειρούν να καταστείλουν την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που συνεχίζεται σήμερα για όγδοη μέρα. Την παράταση της απεργίας επέβαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, ουσιαστική αύξηση μισθών και ημερομισθίων, σταθερή και μόνιμη δουλιά. Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή για την κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από αύριο.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών στη Β. Σοφίας. Αύριο, επίσης, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προχωρούν, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, σε 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ.

Καταστολή και συκοφαντία

Την ώρα που η χωματερή των Ανω Λιοσίων παραμένει υπό κατάληψη από τις δυνάμεις καταστολής και η διευθέτηση των σκουπιδιών γίνεται με μισθωμένα από το δήμο ιδιωτικά μηχανήματα, στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Β. Δημητρίου, με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που με απειλές συγκρότησαν και με τις δυνάμεις καταστολής, κλιμάκωσαν χτες τις τραμπούκικες επιθέσεις σε βάρος των απεργών εργατών στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στους περιφερειακούς ΟΤΑ του νομού, οι οποίοι περιφρουρούν το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Ενδεικτικό του μίσους για τους απεργούς εργάτες είναι το επιχείρημα ότι «τριάντα επαγγελματίες απεργοί ανάμεσά τους και άνθρωποι άσχετοι με το Δήμο Θεσσαλονίκης κλείνουν την είσοδο», το οποίο χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν τη νέα επέμβαση στο ΣΜΑ, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου.

Μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στους απεργούς και τα ΜΑΤ

Motion Team

Μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στους απεργούς και τα ΜΑΤ
Λίγο πριν τις 9 χτες το πρωί, όταν οι εργαζόμενοι άρχισαν να αποχωρούν κατευθυνόμενοι στη συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει έξω από το Δημαρχείο, έφτασαν στο Σταθμό 3 διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απαίτησαν από την περιφρούρηση να ανοίξει η είσοδος για να μπουν όσοι θέλουν να εργαστούν. Οι πόρτες άνοιξαν όμως κανένας εργαζόμενος δεν προσήλθε για δουλιά. Μετά από ώρα και ενώ τα ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μέσα στο χώρο του ΣΜΑ, απωθώντας δεξιά και αριστερά τους απεργούς, δύο οχήματα (ένα της Δημοτικής Τηλεόρασης «TV 100» και ένα του Δήμου Θεσσαλονίκης), μετέφεραν τσουβαλιασμένους περίπου 15 συμβασιούχους εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστές, τους κάλεσαν να βρεθούν στο πλευρό των απεργών. Ομως ήταν πιο «πειστικές» οι απειλές του αντιδημάρχου πως αν δεν ανέβουν στα απορριμματοφόρα θα απολυθούν.

Κουκουλοφόροι επί το έργον

Οι απεργοί δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν την επιχείρηση εξόδου των 15 απορριμματοφόρων -ανάμεσά τους και οχήματα χωρίς φρένα και με διάφορες άλλες βλάβες, όπως αποδείχτηκε όταν ένα από αυτά ακινητοποιήθηκε μπροστά στην έξοδο του ΣΜΑ - που βγήκαν για αποκομιδή στους δρόμους με τη συνοδεία της αστυνομίας.

Ενα από αυτά τα οχήματα είχε οδηγό κουκουλοφόρο, ο οποίος το μετέτρεψε σε οδοστρωτήρα και πήρε παραμάζωμα τους εργαζόμενους. Ανάμεσά τους ο υπάλληλος του Δήμου Πυλαίας Γιάννης Ρέκας ο οποίος τραυματίστηκε στο δεξί πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Ο κουκουλοφόρος υπό την προστασία της αστυνομίας συνέχισε το δρόμο του. Το γεγονός προκάλεσε την οργή των απεργών που αφήνοντας σαφές υπονοούμενο, δήλωσαν ότι «επιτρέπουν στην αστυνομία να φορέσει κουκούλες και να πάρει και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα».

Μετά και τα χτεσινά γεγονότα, η απεργιακή επιτροπή καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης να μπουν ενεργά στην περιφρούρηση της απεργίας αναδεικνύοντας πως ο αγώνας αυτός είναι πανεργατικός. Χτες, η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγάπιο Σαχίνη, κατέθεσε αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ