Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οχυρωμένος «λύκος» οι ΗΠΑ, λέει ο Πούτιν

Ο Β.Πούτιν στη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας

Associated Press

Ο Β.Πούτιν στη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας
ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα «οχυρό» - τις ΗΠΑ - και οφείλει να υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία, για να προσαρμοστεί στην εντεινόμενη διεθνή κούρσα εξοπλισμών, υποστήριξε χτες ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια ομιλίας του προς το ρωσικό έθνος. Παρομοίασε δε τις ΗΠΑ του Τζ. Ου. Μπους με «λύκο» που «δεν έχει καμιά πρόθεση να ακούσει οποιονδήποτε» και «ξεχνάει τις ομιλίες του για τα δικαιώματα του Ανθρώπου όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντά του»...

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο Σύντροφος Λύκος τρώει και δεν ακούει κανέναν και δεν έχει καμιά πρόθεση να ακούσει οποιονδήποτε. Πού εξαφανίζεται άραγε όλο το πάθος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της δημοκρατίας, όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα δικά του συμφέροντα; Ολα γίνονται τότε δυνατά, δεν υπάρχουν πια όρια».

Κάλεσε - εμμέσως πλην σαφώς - την Ουάσιγκτον να μην εξαπολύσει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέγοντας πως οι «βίαιες μέθοδοι σπάνια δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και συχνά οι συνέπειές τους είναι πολύ χειρότερες απ' την αρχική απειλή»...

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη δημιουργία μιας «ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής». Οπως είπε: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα όχι μόνο για την εγχώρια ανάπτυξη, αλλά και για να ανταποκριθούμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας έναντι των παραδοσιακών μας εταίρων».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) είπε πως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο «παζαρέματος». Ετσι, τόνισε πως η συνεχιζόμενη σχετική συζήτηση συνδέεται με «ζητήματα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την οικονομία», αλλά με αμερικανικές και ευρωπαϊκές γεωοικονομικές σκοπιμότητες..

Στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ως μερικά απ' τα σοβαρότερα εσωτερικά προβλήματα τη «διαφθορά» και την υπογεννητικότητα, επισημαίνοντας ότι ο πληθυσμός της χώρας, (περίπου143 εκατ.) μειώνεται με ρυθμό που φθάνει τις 700.000 το χρόνο.

Περιέγραψε δε το «όραμά» του για μια Ρωσία, η οποία θα μεταβάλει άρδην τις υποδομές της από τη σοβιετική εποχή, που χαρακτήρισε «μη ανταγωνιστική» σε μια (καπιταλιστική) ισχυρή οικονομία, η οποία θα επικεντρώνεται σε πεδία υψηλής τεχνολογίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νανοτεχνολογία.«Σε συνθήκες απηνούς διεθνούς ανταγωνισμού, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας πρέπει ουσιαστικά να βασιστεί στα επιστημονικά και τεχνολογικά της πλεονεκτήματα». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς το ότι στην πλειονότητά του ο τεχνικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην εθνική μας οικονομία δεν απέχει χρόνια από τον κορυφαίο, αλλά δεκαετίες»...

Ο Πούτιν στάθηκε στο θέμα του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για την «παγκόσμια σταθερότητα». Στο πλαίσιο του «εκσυγχρονισμού» αυτού, ανήγγειλε πως έως το 2008 θα γίνει επαγγελματικός ο ρωσικός στρατός, που σήμερα βασίζεται κατά τα 2/3 σε σύστημα κληρωτής θητείας του γενικού πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ