Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόφαση «προσωρινού μηχανισμού χρηματοδότησης»

Ολοένα δυσχερέστερη η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου χτες άρχισαν και οι ελλείψεις καυσίμων

Οι ελλείψεις έχουν αρχίσει να φαίνονται στα Παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Οι ελλείψεις έχουν αρχίσει να φαίνονται στα Παλαιστινιακά εδάφη
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΑΜΜΑΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να παρουσιάσει στους εταίρους της στο διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο η Ευρωπαϊκή Ενωση έναν «προσωρινό μηχανισμό» διά μέσου του οποίου θα διοχετευτούν στα παλαιστινιακά εδάφη χρήματα, παρακάμπτοντας τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης της «Χαμάς». Οι εκπρόσωποι των μελών του Κουαρτέτου (ΟΗΕ - ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσία), μετά από συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, κατέληξαν σε αυτή την απόφαση.

Το Κουαρτέτο επανέθεσε, βέβαια, τα 3 βασικά αιτήματά του προς την κυβέρνηση της «Χαμάς»: Να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, να αποδεχτεί τις υπάρχουσες ισραηλινο - παλαιστινιακές συμφωνίες. Θετική ήταν η αντίδραση της Παλαιστινιακής Προεδρίας. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τους όρους, επαναλαμβάνοντας ότι η οργάνωση δεν υποχωρεί από τις αρχές της.

Αν και οι δηλώσεις Χανίγια προϊδέασαν για μια απόρριψη του «προσωρινού μηχανισμού», κάτι τέτοιο, τελικά, μέχρι χτες το απόγευμα, δεν είχε γίνει. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαιρέτισε «τη βούληση του Κουαρτέτου για επανάληψη της χορήγησης οικονομικής βοήθειας», αλλά εξέφρασε τη «λύπη του για τις προϋποθέσεις που τίθενται και αποκλείουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση, τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια συμπεριφορά το Ισραήλ που παραμένει δύναμη κατοχής, που διατηρεί εποικισμούς και ανεγείρει το τείχος». Εντούτοις, η ανακοίνωση κλείνει με άλλη μια «έκκληση για ανοιχτό διάλογο».

Υπέρ της απόφασης του Κουαρτέτου τάχτηκε και η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών. Η υλοποίηση της ευρωπαϊκής πρότασης, όμως, θα χρειαστεί «αρκετές βδομάδες», όπως έλεγαν χτες στις Βρυξέλλες ενώ, ήδη, η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο τραγική.

Χτες, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πρατήρια βενζίνης, καθώς διεκόπη η παροχή καυσίμων στις παλαιστινιακές περιοχές από την ισραηλινή εταιρία Dor Energy, που επικαλείται υπέρογκα χρέη. Η έλλειψη καυσίμων αναμένεται, εντός των επόμςνων 24ώρων, να προκαλέσει χάος στις παλαιστινιακές περιοχές, καθώς θα επηρεάσει νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες, ενώ δε θα μπορεί να γίνει καμία μετακίνηση, ούτε των εργαζομένων στην εργασία τους.

Και ...ιορδανικό «χρώμα»

Τη σύλληψη 20 μελών της «Χαμάς» ανακοίνωσε, χτες, η ιορδανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους απέναντι στην οργάνωση, όπως συνηθίζει τον τελευταίο καιρό. Υποστήριξε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση λαθραίας εισαγωγής όπλων ακόμη και ρουκετών τύπου «Κατιούσα» από Ιράν και Συρία στην Ιορδανία, όπου αποθηκεύονταν. Στις 18 Απρίλη είχε ανακοινωθεί ο εντοπισμός μιας τέτοιας αποθήκης. Η «Χαμάς» αρνείται τις κατηγορίες ενώ το Αμμάν, επικαλούμενη αυτό το επεισόδιο, ακύρωσε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ