Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Αναζητούνται «καρότα»...

Κείμενο «ανταλλαγμάτων» προς το Ιράν, σε περίπτωση συμμόρφωσης, θα ετοιμάσει η ευρωπαϊκή «τρόικα», σε μια προσπάθεια υπερσκελισμού των ρωσοκινεζικών αντιρρήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σε ελαφρά προσωρινή αναδίπλωση προχωρούν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις Γαλλία - Βρετανία και Γερμανία, μετά τις αναποτελεσματικές προσπάθειές τους να κάμψουν τις αντιρρήσεις Ρωσίας και Κίνας, όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη βάση του άρθρου 7 του Καταστατικού του ΟΗΕ. Αυτό έγινε γνωστό μετά από τη νέα άκαρπη συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Τρίτη το βράδυ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκε η ευρωπαϊκή τρόικα (Γερμανία - Γαλλία - Βρετανία) να επεξεργαστεί με τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων κείμενο «ανταλλαγμάτων σε περίπτωση που το Ιράν δεχτεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα ή συνεπειών σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στην κρίση». Σύμφωνα με διαρροές από τη Βόννη, οι εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, που πιθανότατα θα εμπεριέχουν ανταλλάγματα ενεργειακά, αλλά και οικονομικά, στους 3 Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, τη Δευτέρα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε περίπτωση που εγκριθούν, οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στις 19 Μάη, οπότε έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στο Λονδίνο. Η Κοντολίζα Ράις αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αποφασίστηκε να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο μέχρις ότου, όπως είπε, να ασκηθούν εκ νέου πιέσεις για τη λήψη απόφασης που θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για το Ιράν και θα εμπεριέχει και τα μέσα πίεσης που θα ασκηθούν στην Τεχεράνη». Εντούτοις, δεν μπόρεσε να απαντήσει αν με την προοπτική αυτή συμφωνούν όλοι οι συνομιλητές της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεδομένων των ρωσοκινεζικών αντιρρήσεων, και έτσι αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «όλοι θέλουμε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στο Ιράν».

Επιστολές και δηλώσεις

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή Αχμαντινετζάντ προς τον Πρόεδρο Μπους, υποστηρίζοντας ότι δεν «περιέχει τίποτε συγκεκριμένο για το θέμα και δεν αποτελεί σοβαρό διπλωματικό άνοιγμα». Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η επιστολή Αχμαντινετζάντ «δεν απαντά στις διεθνείς απαιτήσεις για εγκατάλειψη των πυρηνικών του δραστηριοτήτων».

Παρά τις αρνητικές αυτές αμερικανικές αντιδράσεις, πάντως, φαίνεται ότι η Τεχεράνη έχει επιδοθεί σε μια «εκστρατεία επιστολών». Ετσι, χτες, στην ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού «Τάιμ» δημοσιεύεται επιστολή του πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή και νυν συμβούλου του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, Χασάν Ροχανί, στην οποία υπογραμμίζεται ότι αν δε ληφθούν μέτρα σε βάρος του Ιράν, η Τεχεράνη προτίθεται και να παραμείνει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, αλλά και να επανέλθει στο συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, επιτρέποντας αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Κατά τα άλλα, βέβαια, ο Ιρανός Πρόεδρος, από την Ινδονησία όπου βρίσκεται, επανέλαβε ότι «η ανησυχία της Δύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ένα μεγάλο ψέμα και δεν εκφράζει παρά την προσπάθειά της να μην υπάρξει τεχνολογική εξέλιξη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή». Ο Αχμαντινετζάντ επέμεινε ότι «ο ιρανικός λαός έχει δυνατότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά του», αλλά, ταυτοχρόνως, αποδέχτηκε την πρόταση του Ινδονήσιου ομολόγου του, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος για τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού προγράμματος, να διαμεσολαβήσει για διπλωματική λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ