Τετάρτη 17 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το δίλημμα «τι να κάνουμε» με τους μετανάστες δεν απαντήθηκε επαρκώς από το διάγγελμα Μπους... με αποτέλεσμα να πολώσει ακόμη περαιτέρω το πολιτικό κατεστημένο, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Σε μία προφανή προσπάθεια να κατευνάσει κάπως την παραδοσιακή δεξαμενή των ψηφοφόρων του, ανακοίνωσε την ενίσχυση της πολιτοφυλακής κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, με επιπλέον 6.000 άνδρες, ώστε ο συνολικός αριθμός των πολιτοφυλάκων να φτάσει τις 15.000. Το σχέδιο, που έχει πέντε άξονες σύμφωνα με το «Ρόιτερς», περιλαμβάνει επίσης:

  • Κάμερες και συστήματα υψηλής τεχνολογίας για την επιτήρηση των σημείων που επιλέγουν εκατοντάδες Μεξικανοί στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα.
  • Πρόγραμμα εύρεσης εργασίας σε «τίμιους μετανάστες» με την υποχρέωση ότι αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα τους όταν λήξει το συμβόλαιο.
  • Νέες ταυτότητες σε ξένους εργαζόμενους με την εισαγωγή βιομετρικών χαρακτηριστικών.
  • Ευκαιρίες απόκτησης ιθαγένειας σε παράνομους μετανάστες... «Δεν πρόκειται για αμνηστία, αλλά για μια μέση λύση μεταξύ της αλόγιστης παροχής ιθαγένειας σε κάθε λαθρομετανάστη και μαζικών απελάσεων» εξήγησε ο Μπους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο επειδή παραβίασαν το νόμο, να πληρώσουν φόρους, να μάθουν αγγλικά και να περιμένουν «στην ουρά» πίσω από τους νόμιμους μετανάστες.

Παράλληλα, ο Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 1,9 δισ. δολαρίων για την υλοποίηση των σχεδίων του τα επόμενα δύο χρόνια. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να «στρατιωτικοποιήσει» τα σύνορα της χώρας με το Μεξικό, θέλοντας έτσι να διασκεδάσει τις ανησυχίες του προέδρου του Μεξικού, Βισέντε Φοξ.

Το σχέδιο που κινείται σε πέντε άξονες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης δε φαίνεται να ικανοποίησε καμία πλευρά, ούτε απάντησε σε βασικά ερωτήματα δεδομένου του διχασμού στη χώρα, των αγωνιστικών διαθέσεων των μεταναστών και ειδικά του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Κογκρέσο, καθώς η Γερουσία αναμένεται να συζητήσει εκ νέου το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Νομοσχέδιο που οι μετανάστες έχουν καταγγείλει ως ρατσιστικό και προβλέπει την ποινικοποίηση των μεταναστών και την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ