Τετάρτη 17 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ευρωπαϊκός εκβιασμός και αντιθέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ετοιμη να «προσφέρει στο Ιράν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος στο πλαίσιο του πακέτου των τεχνολογικών ανταλλαγμάτων», με τα οποία επιχειρείται να δελεαστεί η Τεχεράνη προκειμένου να «τερματίσει οριστικά και ολικά τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός της», φέρεται η ευρωπαϊκή τρόικα. Αυτό διέρρεε, χτες, από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και επιβεβαιώθηκε από πηγές στο Λονδίνο, όπου την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας για να εξετάσουν τη «διαμεσολαβητική απόπειρα» της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας και θα παραχωρηθεί στο πλαίσιο «της τεχνολογικής στήριξης», την οποία «προσφέρει» στο Ιράν η ΕΕ ως αντάλλαγμα για να συνεχίσει το «πρόγραμμά του αλλά να σταματήσει εντελώς ο εμπλουτισμός». Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα νωρίτερα, στο Στρασβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε ένα πρώτο «πακέτο» ανταλλαγμάτων προς το Ιράν, που συνοδεύεται, όμως, και από απειλές για επιβολή κυρώσεων και μάλιστα υπό δεσμευτική μορφή, εφόσον η ΕΕ τάσσεται υπέρ της προώθησης της πρότασης (εφόσον γίνει δεκτή) από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Προς το παρόν, πάντως, η ευρωπαϊκή «διαμεσολάβηση», διά της οποίας οι Βρυξέλλες αναζητούν περισσότερο «χώρο ανάδειξης» του ρόλου και των συμφερόντων τους, δε φαίνεται να πηγαίνει καλά. Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης, της οποίας αξιωματούχοι διαμήνυαν ότι δεν προτίθενται να συζητήσουν καμία πρόταση που να προϋποθέτει τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου αλλά και την άρση της ανοικοδόμησης του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος (που θεωρείται ότι είναι πολύ περισσότερο χρήσιμος απ' ό,τι αυτός του ελαφρού ύδατος στην κατασκευή πυρηνικών όπλων), στο Αρακ.

Χτες, Αμερικανοί διπλωμάτες, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους. Εκτιμούσαν ότι δεν μπορεί η Ουάσιγκτον να αποδεχτεί καμία πρόταση «που να συναινεί στη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αφού ακόμη και ένας αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος, έστω και αν η πιθανότητα είναι μικρή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή πυρηνικών γομώσεων».

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, καθιστούσε σαφές ότι Μόσχα - Πεκίνο συμφωνούν απόλυτα ότι δε θα αποδεχτούν απειλές και χρήση βίας κατά του Ιράν, επιμένοντας ότι καλύτερη λύση είναι «η προώθηση της διπλωματίας και του διαλόγου». Μάλιστα, ο Λαβρόφ προανήγγειλε ότι, τον επόμενο μήνα, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα συμμετάσχει μετά από σχετική πρόσκληση στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Υπ' αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι η συνάντηση του Λονδίνου δε θα είναι ιδιαίτερα εύκολη για τους συμμετέχοντες.

Προειδοποιήσεις και επαφές

«Μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό λάθος» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΣ. Ο στρατηγός Γιούρι Μπαλουγιέφσκι προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας «θα είναι απρόβλεπτες και τεράστιες για ολόκληρη την περιοχή», και αναρωτήθηκε: «Ποιος επιτέλους βεβαιώνει ότι το Ιράν δεν τηρεί τις πυρηνικές του υποχρεώσεις;».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Σαουδάραβας βασιλιάς, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική ρήξη ΗΠΑ - Ιράν αφού «και οι 2 πλευρές γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο». Στη Σαουδική Αραβία, και ακολούθως σε Κουβέιτ - Κατάρ, μεταβαίνει την επόμενη βδομάδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, για να συζητήσει το ιρανικό ζήτημα.

Το ίδιο θέμα είχε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, χτες, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών με τον Ιρανό ομόλογό της, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η Ντ. Μπακογιάννη υπερθεμάτισε υπέρ του ευρωπαϊκού «πακέτου προτάσεων» καλώντας την Τεχεράνη «να το εξετάσει με προσοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανέναρξη των παζαριών στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2021-11-27 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» Ροχανί για τον εμπλουτισμό ουρανίου (2021-07-15 00:00:00.0)
Επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας (2015-04-03 00:00:00.0)
«Οχι» σε διάλογο υπό πίεση (2009-12-04 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η ένταση (2007-03-27 00:00:00.0)
«Κλειστή» συνάντηση για τα πυρηνικά (2004-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ