Τετάρτη 17 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οξυνση των εσωκομματικών αντιθέσεων στη ΒΑΣΓΚ

Με κύριο αντικείμενο την πολιτική της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Αριστερού Κόμματος - ΚΟΔΗΣΟ, οι διαφωνίες στις γραμμές της ΒΑΣΓΚ σημείωσαν από την Κυριακή βαθύτερη κρίση, με ενδεχόμενο τη διάσπασή της.

Την Κυριακή, η ομοσπονδιακή ηγεσία της ΒΑΣΓΚ αποφάσισε την καθαίρεση των ηγεσιών των κομματικών οργανώσεων του Βερολίνου και του Σβερίν (του κρατιδίου του Μεκλεβούργου - Πρόσω Πομερανίας), ώστε να παρεμποδιστεί η ανταγωνιστική κάθοδός τους προς το πρώην ΚΟΔΗΣΟ στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Στη θέση των ηγεσιών που καθαιρέθηκαν, η ομοσπονδιακή ηγεσία διόρισε «εντεταλμένους», που θα αποσύρουν τις προτάσεις ανταγωνιστικής καθόδου που έχουν υποβάλει οι δύο οργανώσεις. Συγχρόνως, η απόφαση της ομοσπονδιακής ηγεσίας απαγορεύει στην οργάνωση του Βερολίνου να συγκαλέσει συνέδριο και χαρακτηρίζει τις σχετικές ενέργειες των δυο οργανώσεων αντικαταστατικές και επιβλαβείς στην επιδιωκόμενη συγχώνευση ΚΟΔΗΣΟ και ΒΑΣΓΚ.

Οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων χαρακτηρίζουν την απόφαση της ομοσπονδιακής ηγεσίας αντικαταστατική και αντιδημοκρατική, δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και ότι σε κάθε περίπτωση θα κατέλθουν στις εκλογές με περιεχόμενο τον αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Αριστερού Κόμματος - ΚΟΔΗΣΟ που συμμετέχει στην τοπική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Βερολίνου (στο λεγόμενο Σενάτ) καθώς και στην επίσης σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σβερίν.

Σε αντιπερισπασμό η ομοσπονδιακή ηγεσία ανακοίνωσε ότι μελλοντικά θα ασκηθεί στο Βερολίνο από την πλευρά του νέου κόμματος πολιτική που «θα τερματίζει και προοδευτικά θα ανακαλεί τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της δημόσιας φροντίδας, όπως συγκοινωνία, ενέργεια, υδροδότηση, υγεία, παιδεία και κατοικία». Σύμφωνα με τον Σπίγκελ στην ίδια κατεύθυνση τείνουν και τα μέτρα που προτείνονται στο σχέδιο που καταρτίστηκε από τον Οσκαρ Λαφοντέν - συμπροεδρεύοντα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Αριστερού Κόμματος - και πρόκειται να αποτελέσουν το «ιδιωτικό μανιφέστο» του μελλοντικού κόμματος «Η Αριστερά».


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ