Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Tσουχτερά πρόστιμα στους αγελαδοτρόφους

Υπέρογκα πρόστιμα συνυπευθυνότητας καλούνται να πληρώσουν οι αγελαδοτρόφοι της χώρας, καθώς η παραγωγή γάλακτος, κατά τη γαλακτοκομική περίοδο 1999-2000, είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος, η υπέρβαση της εθνικής ποσόστωσης ανέρχεται σε 37.238 τόνους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας στις 54,6 δραχμές ανά κιλό γάλακτος έναντι 33 δραχμών που ήταν την περίοδο 1998-99. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του, καλεί τις γαλακτοκομικές μονάδες, που επεξεργάζονται αγελαδινό γάλα και συναλλάσσονται με παραγωγούς που υπερέβησαν την παραγωγή, να παρακρατήσουν το ποσό των προστίμων τους και να καταθέσουν τα χρήματα μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Γεωργίας.

Η επιβολή τσουχτερών προστίμων συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η ΕΕ με τη συναίνεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των αγελαδοτρόφων, καθώς οδηγούνται σε οικονομικά αδιέξοδα. Επιπλέον, οι αγελαδοτρόφοι καταγγέλλουν ότι ακόμα και η χρονική διορία που τους δίνεται για να πληρώσουν τις οφειλές τους δεν επαρκεί, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις παραγωγών που θα πρέπει να καταβάλουν δεκάδες εκατομμύρια στις βιομηχανίες.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση, που συγκάλεσε ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Λάρισας, οι παραγωγοί αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον υφυπουργό Γεωργίας και συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα διευκολυνθούν, τουλάχιστον, στην καταβολή των προστίμων. Υπογράμμισαν, δε, ότι οι λύσεις που πρέπει να δοθούν είναι ή η απόδοση των χρημάτων από την πολιτεία, έστω και με τη μορφή δανείου ή να δοθεί παράταση στην προθεσμία πληρωμής των προστίμων ή να γίνει ειδικός διακανονισμός στις περιπτώσεις των υψηλών προστίμων.

Η επιβολή υψηλών προστίμων συνυπευθυνότητας σε βάρος των αγελαδοτρόφων, μιας χώρας μάλιστα που είναι ελλειμματική σε γάλα, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στόχο έχει να διώξει βίαια από την παραγωγική διαδικασία χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ