Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί, όξυνση και επιθέσεις

Ο,τι απέμεινε μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου όπου επέβαινε στέλεχος της Τζιχάντ

Associated Press

Ο,τι απέμεινε μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου όπου επέβαινε στέλεχος της Τζιχάντ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΣΙΔΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποχώρησαν, χτες, από τους δρόμους της Γάζας οι άνδρες του σώματος ασφαλείας της «Χαμάς» όπου και είχαν αναπτυχθεί, πριν από δύο εβδομάδες, πυροδοτώντας σειρά βίαιων αιματηρών επεισοδίων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η εντολή αποχώρησης δόθηκε προκειμένου «να διευκολυνθεί ο εθνικός διάλογος μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων». Διευκρινίζεται, πάντως, ότι δεν πρόκειται να διαλυθεί το σώμα, που θα παραμείνει σε κατάσταση ετοιμότητας.

Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απόσυρση ως πολιτική νίκη του Αμπάς. Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στο θέμα του 10ήμερου χρονοδιαγράμματος, που έθεσε ο Αμπάς, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το «κείμενο προτάσεων» που δημοσιοποίησαν, από κοινού, φυλακισμένα στελέχη όλων των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων. Το κείμενο, ουσιαστικά, προβλέπει αναγνώριση του ισραηλινού κράτους στα όρια του 1967, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις διατυπωμένες θέσεις της «Χαμάς».

Χτες, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια δήλωνε ότι η οργάνωσή του «δε θα κάνει καμία πολιτική υποχώρηση». Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα ελέγξει τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, δηλώνοντας ότι «το θέμα θα εξεταστεί νομικά και συνταγματικά». Ο Χανίγια επισήμανε με νόημα ότι ο «λαός επέλεξε στις εκλογές τη Χαμάς και το δικό της πολιτικό πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως «παρέμβαση του Ισραήλ στην ενδοπαλαιστινιακή διένεξη», η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά ελαφρών όπλων και πυρομαχικών προς όλες τις δυνάμεις ασφαλείας που πρόσκεινται στον Μαχμούντ Αμπάς. Τα όπλα προέρχονται από τρίτα μέρη και η παράδοσή τους θα ελεγχθεί από το Ισραήλ.

Επιδρομές και επίθεση

Τρεις Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν, χτες το απόγευμα, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από ισχυρή έκρηξη. Αρχικώς ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο για πυρά του ισραηλινού πυροβολικού, ενώ αργότερα παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι πιθανώς επρόκειτο για όλμο που δεν είχε εκραγεί. Νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά 1 αγρότης.

Το πρωί, χτες, στη Σιδώνα του νοτίου Λιβάνου, σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» και ο αδελφός του. Η οργάνωση κατηγόρησε τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και απείλησε με αντίποινα, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωνε άγνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ