Σάββατο 27 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Επικυρώθηκε η συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ

ΣΟΦΙΑ.--

Το βουλγάρικο Κοινοβούλιο επικύρωσε χτες τη «Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» με 150 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 2 αποχές, με την οποία οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περίπου 2.500 στρατιώτες στη Βουλγαρία. Η συμφωνία θα έχει δεκαετή διάρκεια και τα πρώτα στρατεύματα αναμένονται να φθάσουν στη χώρα το 2007.

«Οι εγκαταστάσεις αυτές θα αυξήσουν την ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα ενισχύσουν το ρόλο της Βουλγαρίας στην περιοχή. Ακόμη, θα περιορίσουν τον πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο στη χώρα με τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για ξένες επενδύσεις», ισχυρίστηκε λίγο πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών, Ιβάιλο Κάλφιν.

Η επικύρωση της συμφωνίας έρχεται λίγο καιρό μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της επίσκεψής της αλλά και κατά της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των ΗΠΑ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 60% από τα 7,7 εκατομμύρια Βουλγάρων αντιτίθεται στις βάσεις των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ