Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πέτυχαν την επέκταση της Σύμβασης

Ενα ακόμα θετικό αποτέλεσμα καταγράφει ο αγώνας των ναυτεργατών που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων των Ενώσεων των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων, κατέβηκαν στους καταπέλτες των οχηματαγωγών πλοίων (RO - RO), στα οποία, όπως το ΕΤΖΙΑΝ ΓΚΛΟΡΙ, ενώ εκτελούν ακτοπλοϊκές γραμμές, οι εφοπλιστές ασύδοτοι από την εφοπλιστόδουλη πολιτική δεν εφάρμοζαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει στα ακτοπλοϊκά πλοία.

Οι ναυτεργάτες με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις έδωσαν ισχυρό πλήγμα στο καθεστώς τρομοκρατίας και τις συνθήκες γαλέρας που είχαν επιβάλει οι εφοπλιστές στα πλοία αυτά, ενώ προχτές Δευτέρα ανάγκασαν τη διοίκηση του ΝΑΤ να εγκρίνει την πρόταση του εκπροσώπου της ΠΕΜΕΝ (μέλους της διοίκησης του Ταμείου), να επεκταθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα οχηματαγωγά. Απόφαση υπέρ του αιτήματος των ναυτεργατών υποχρεώθηκε να λάβει και η διοίκηση της ΠΝΟ, η οποία έστειλε και σχετικό έγγραφο στο ΝΑΤ. Τώρα αναμένεται η έγκριση και από το σχετικό τμήμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πρακτικά για τους ναυτεργάτες των οχηματαγωγών πλοίων, που εκτελούν ακτοπλοϊκά ταξίδια, αύξηση των αποδοχών σε μισθούς και συντάξεις. Ενώ, σε μελέτη σχετικά με το θέμα η αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ εκτιμά ότι «για κάθε 10 πλοία Φ/Γ - Ο/Γ που θα υπαχθούν μισθολογικά στην κατηγορία των Ε/Γ - Ο/Γ πλοίων της ακτοπλοΐας, θα προκύψει αύξηση των εσόδων του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ (Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών) από εισφορές κατά 115.000 ευρώ περίπου και κατά 20.000 ευρώ περίπου το χρόνο, αντίστοιχα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ