Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Εφαλτήριο νέων αγώνων η απεργία

Μετά τη χτεσινή επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση, οι οικοδόμοι κλιμακώνουν την πάλη για τη Σύμβαση και την Κοινωνική Ασφάλιση

Αποψη από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Αποψη από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου να συνεχίσουν και να εντείνουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης, αλλά και να κλιμακώσουν με όλη την εργατική τάξη την πάλη ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, προβάλλοντας το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, εκφράστηκε στη χτεσινή επιτυχημένη πανελλαδική, πανοικοδομική απεργία. Τα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας νέκρωσαν, ενώ στην πλειοψηφία των περιοχών η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική. Η μάχη της περιφρούρησης έσπασε και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, η οποία - όπως, για παράδειγμα, σε γιαπί της Καισαριανής - επιστράτευσε και την αστυνομία.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κάνιγγος. Στην πορεία που ακολούθησε προς τα γραφεία των κατασκευαστών και του ΣΕΒ, επικεφαλής τέθηκαν οι νεολαίοι οικοδόμοι. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αθήνας επέδωσε ψήφισμα και στο υπουργείο Απασχόλησης.

«Με τη σημερινή μας απεργία στέλνουμε μήνυμα σε όσους νομίζουν πως μετά την προδοσία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ σε βάρος της εργατικής τάξης με την υπογραφή της εξευτελιστικής σύμβασης των 77 λεπτών το ταξικό κίνημα θα τα μαζέψει. Σε όσους νομίζουν ότι θα αξιοποιήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να πετσοκόψουν την Κοινωνική Ασφάλιση, τους προειδοποιούμε πως όσο οξύνουν την επίθεση, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τόσο θα οξύνεται η επίθεση του ταξικού κινήματος, θα νιώθουν πιο κοντά στο σβέρκο τους την ανάσα μας», σημείωσε ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, από το βήμα της συγκέντρωσης.

Αμεση κλιμάκωση


Τονίζοντας ότι για το ταξικό κίνημα η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί «σύγκρουση ανάμεσα στους εργάτες και τους εργοδότες», υπογράμμισε ότι το επόμενο 15ήμερο θα γίνουν νέες κινητοποιήσεις. Οτι, ενισχύοντας το συντονισμό με άλλα συνδικάτα, ο κλάδος θα δώσει αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την Ασφάλιση και τ' άλλα προβλήματα των εργαζομένων, στις 15 του Ιούνη.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Βασίλης Τασιούλας, από την Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επικεντρώθηκε στην ανάγκη, οι νέοι εργάτες να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα.

Μέσα σε καταιγισμό συνθημάτων, Ελληνες και μετανάστες οικοδόμοι πορεύτηκαν μέχρι τα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρας Τάξης (ΣΤΕΑΤ). Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, η εργοδοσία επανέλαβε τις προτάσεις για εξευτελιστικές «αυξήσεις», οι οποίες απορρίφθηκαν κατηγορηματικά. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», ήταν η απάντηση των διαδηλωτών στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί προκλητικά έξω απ' τη Βουλή. Ενώ καταλήγοντας στην έδρα των βιομηχάνων οι εργάτες ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους: «Αυτή η πολιτική η αντεργατική, με πάλη ταξική θα ανατραπεί»!

Μαζί με τους αυριανούς εργάτες

Εξω απ' το Εργατικό Κέντρο της πόλης συγκεντρώθηκαν οι απεργοί οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους οικοδόμους απ' το Λιτόχωρο και την Κατερίνη, αλλά και με τη συμμετοχή του Συντονιστικού Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Θεσσαλονίκης, της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπως και της τοπικής Γραμματείας Νέων του Μετώπου. Στη συγκέντρωση μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του τοπικού Συνδικάτου Οικοδόμων, Βασίλης Ρέβας, ενώ ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Μαζί με φοιτητές διαδήλωσαν και οι απεργοί σε Κέρκυρα και Γιάννενα. Οι οικοδόμοι της Κέρκυρας προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ στα Γιάννενα η απεργιακή πορεία κατέληξε στο ΞΕΝΙΑ, το οποίο μεθοδευμένα παραχωρείται βορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Δυναμική ήταν η συγκέντρωση έξω απ' το Εργατικό Κέντρο του Αγρινίου, όπως και στο Αλιβέρι, όπου οι εργαζόμενοι κατέλαβαν τα γραφεία του ΙΚΑ.

Μήνυμα αντίστασης έστειλαν και οι οικοδόμοι της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα τα γιαπιά «νέκρωσαν», ενώ μεγάλα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα. Η απεργιακή κινητοποίηση της Λάρισας ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου και πορεία που κατέληξε στα γραφεία του ΙΚΑ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Μπλέκος, πρόεδρος του τοπικού Συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ