Κυριακή 4 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Να διεκδικήσουμε να γίνει ο πολιτισμός τρόπος ζωής

Στο καλλιτεχνικό γεγονός που έγινε στη Ζώνη πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μανουσογιαννάκης. «Ηταν μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήρε ομάδα καλλιτεχνών μαζί με τα εργατικά σωματεία. Πολύ σημαντική. 15 μέρες διήρκεσε αυτή η διαδικασία. Απέδειξε ένα πράγμα: Οτι οι εργάτες δεν ασχολούνται μόνο ή δεν τους αρέσει μόνο το εύκολο, το εύπεπτο, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, το εμπορικό κλπ. Αλλά το αντίθετο. Και μάλιστα σε μια πτυχή που δε συνηθίζεται και τόσο πολύ, όπως είναι οι εικαστικές τέχνες. Ηταν πάρα πολύ σημαντική δραστηριότητα. Αλλά, δυστυχώς, είναι ένα δεντράκι μέσα στην έρημο.

Τέτοιες δραστηριότητες, δηλαδή, είναι πολύ λίγες για να αλλάξουν το συνολικό περιβάλλον, το συνολικό τοπίο. Δε θα πω τίποτε άλλο παρά μόνο ένα πράγμα. Για τη δική σας ευθύνη ή μάλλον και τη δική μας ευθύνη, όχι μόνο του εργατικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος, αλλά και τη δική σας ευθύνη, ο πολιτισμός, όπως τον αντιλαμβανόμαστε και αναπτύχθηκε και προηγούμενα, να μην είναι είδος πολυτελείας για κάποιους, που τους θεωρούν και καμιά φορά περίεργους, αλλά να γίνει τρόπος ζωής. Και για να γίνει τρόπος ζωής πρέπει να το διεκδικήσουμε. Στα αιτήματά του το ΠΑΜΕ και όχι μόνο, το ταξικό εργατικό κίνημα, έχει και το εξής: Να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αμα το αναπτύξουμε, μέσα εκεί είναι και ο πολιτισμός. Είναι δηλαδή η δυνατότητα να πάω στο θέατρο, να έχω την οικονομική πρώτα δυνατότητα, αλλά και το χρόνο.

Ξέρετε, σήμερα δεν τον έχει το χρόνο ο εργαζόμενος. Μια - δυο δουλιές, είναι και το οικονομικό... Αλλά όχι μόνο αυτό. Ακόμη και τα λεφτά να έχεις, πολλές φορές δεν έχεις το χρόνο. Η πίεση είναι μεγάλη. Και τελικά, αυτό που τρως είναι την αγελάδα της τηλεόρασης ή τα ριάλιτι σόου. Είναι υπόθεση λοιπόν και του εργατικού κινήματος, αλλά και των καλλιτεχνών να αλλάξουν, να παλέψουν, να ανατρέψουν αυτήν την πορεία, αυτήν την εικόνα. Δε σας καλούμε λοιπόν απλά να ψηφίσετε τους συνδυασμούς μας για να δώσουμε αυτή τη μάχη, αλλά σας καλούμε να στρατευτείτε, να δώσετε τη μάχη μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα, να γίνετε μπροστάρηδες κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια, για να μπορέσουμε, εκδηλώσεις όπως αυτή στο Πέραμα, να μην είναι ένα δεντράκι στην έρημο, αλλά να γίνουνε δάσος»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ