Κυριακή 4 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο μορφωμένος πίθηκος

1. Η σκέψη του, που είναι δώρο του Μωυσή και της βλακείας, είναι η μόνη απόδειξη ότι είναι ζωντανή η Νέα Δημοκρατία.

2. Τα νεύρα του, που δε φημίζονται για τα φρένα τους, τα χρησιμοποιούν συχνά ρασοφόροι της Ιεράς Συνόδου και θεολόγοι που ζουν και προοδεύουν βρίζοντας καθημερινά σε τηλεοπτικές εκπομπές.

3. Την μπανάνα του την κερδίζει επάξια ο πρώην αριστερός στοχαστής, στο πρόσωπο του οποίου τιμώνται, όλοι οι στοχαστές που για λόγους εθνικούς (δηλαδή ανεξιχνίαστους) παίζουν το ρόλο της υπηρεσίας του εκάστοτε πρωθυπουργού.

4. Αν η μισή του καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, στους Συνασπισμένους, η άλλη μισή στους Πασόκους βρίσκεται.

5. Οι ψείρες του ανήκουν στους ημιμαθείς γενικώς, στους λογοτεχνίζοντες δημοσιογράφους ειδικώς, και στους πάσης φύσεως ντίλερ που σπρώχνουν ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί αρχίζοντας από μικροεξουσίες.

6. Ο μορφωμένος πίθηκος κατοικεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο και συχνάζει σε όλα τα κομμωτήρια της μοντέρνας σκέψης, θαυμάζει την αστυνομία, τους τοπικούς άρχοντες και πάνω απ' όλα τον αστικό Τύπο, του οποίου είναι γνήσιο τέκνο. Ας θυμηθούμε τον Μαρξ: «Προτιμώ να παρακολουθώ τα μεγάλα γεγονότα του κόσμου, να αναλύω το ρου της ιστορίας παρά να καταγίνομαι με τους κατά τόπους άρχοντες, με την αστυνομία και τους εισαγγελικούς δικαστές. Οσο όμως σημαντικό κι αν θεωρούν οι κύριοι αυτοί στις ημεροφαντασίες τους τον εαυτό τους, δεν είναι τίποτα, απολύτως τίποτα, μπροστά στις γιγάντιες μάχες του καιρού που διανύουμε. Πιστεύω πως κάνουμε αληθινή θυσία αποφασίζοντας να χαραμίσουμε μια λόγχη αναμετρώμενοι με τέτοιους αντιπάλους. Πάνω απ' όλα όμως είναι καθήκον του Τύπου να προτάσσει τα στήθη του και να μιλά επ' ονόματι των καταπιεσμένων της γειτονιάς του... Το πρώτο καθήκον του Τύπου σήμερα είναι να υπονομεύσει όλα τα θεμέλια της υφιστάμενης πολιτικής κατάστασης πραγμάτων».

7. Ο μορφωμένος πίθηκος συμφωνεί με την πρόταση για την προσφυγή μας στο Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία. Ως μορφωμένος είναι έτοιμος για μια δημοκρατική κουβέντα με τον θύτη και ως πίθηκος δεν έχει καμία κουβέντα να πει για το θύμα.

8. Τέσσερα εκατομμύρια χρόνια χωρίζουν τον homo sapiens από το χιμπατζή, κι ο μορφωμένος πίθηκος δεν τα κατάφερε ακόμα να μιμηθεί τον μακρινό πρόγονό του.

9. Παιδί των Δυτικών, ο μορφωμένος πίθηκος παρακολουθεί μόνο ό,τι είναι μετρήσιμο και παραστασιακή σκέψη. Ξεχνά ότι η ιδέα στους Ελληνες είναι αυτό που δεν έχεις δει ποτέ σου, αλλά μόλις το δεις το αναγνωρίζεις. Γενάρχης μας είναι ο Ομηρος στην ιστορία της μορφής και της ύπαρξης. Η παράδοσή μας, μας έχει προικίσει με μια δέσμη δυνατοτήτων. Ο καθένας από μας είναι ζωντανός μπροστά στον «νεκρό» μορφωμένο πίθηκο.

10. Μακριά από τον μορφωμένο πίθηκο, ο Ανδρέας Κάλβος στολίζει με τον τρόπο που εκείνος μόνο ξέρει, το κεφάλι του πιλότου Ηλιάκη: «Οσοι το χάλκεον χέρι / βαρύ του φόβου αισθάνονται / ζυγόν δουλείας ας έχωσιν / θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία. / Αυτή (και ο μύθος κρύπτει νουν / αλήθειας) επτέρωσε / τον Ικαρον και αν έπεσεν / ο πτερωθείς κι επνίγη θαλασσωμένος / αφ' υψηλά όμως έπεσε / και απέθανεν ελεύθερος».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ