Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το πρόγραμμα του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Η πραγματική εικόνα τους απέχει πολύ απ' αυτή που οι άλλοι έχουν επιβάλλει στις συνειδήσεις μας...
Η πραγματική εικόνα τους απέχει πολύ απ' αυτή που οι άλλοι έχουν επιβάλλει στις συνειδήσεις μας...
Το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα γίνει στο Πάρκο των Ιλισίων στις 7, 8 και 9 Ιούλη, με τη συμμετοχή 28 κοινοτήτων μεταναστών και 61 αντιρατσιστικών οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων, φοιτητικών σχημάτων, εφημερίδων και περιοδικών. Ανάμεσά τους και ο «Ριζοσπάστης». Οι περισσότερες οργανώσεις θα διαθέτουν περίπτερο στους χώρους του φεστιβάλ με υλικό από τις δραστηριότητές τους, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης έχει το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων.

Το πρόγραμμα

Τρεις θα είναι οι συζητήσεις, που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., το θέμα που θα συζητηθεί είναι «Μετανάστες και εκπαίδευση» (ρατσισμός στο σχολείο, διαπολιτισμική εκπαίδευση, ένταξη στη μαθησιακή διαδικασία). Το Σάββατο, την ίδια ώρα, θα συζητηθεί το θέμα «Μετανάστριες στην Ελλάδα» (φυλετική διάσταση της μετανάστευσης, σεξισμός, κοινωνικές διακρίσεις, καταναγκαστική πορνεία), ενώ την Κυριακή, στις 7.30 μ.μ. επίσης, το θέμα είναι «Ρατσισμός και ξενοφοβία στην Ελλάδα» (κρατική πολιτική, στάση της κοινωνίας, αντιρατσιστικό κίνημα).

Και τις τρεις μέρες, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την Παρασκευή, στις 9 μ.μ., πέντε συγκροτήματα (Μοντ Πλαγκάλ, Ρομανί, Κόστα ντελ Σον, Ενοικοι της σοφίτας και η Μάρθα Μορελεόν με το συγκρότημά της) θα παίξουν μουσική απ' όλο τον κόσμο. Το Σάββατο, στις 9 μ.μ., θα γίνει ροκ συναυλία με τα συγκροτήματα Βάλια Κάλντα, Terminal Curve, Make Believe, Earth Bound, ενώ την ίδια ώρα η θεατρική ομάδα «Ρήγμα» θα παρουσιάσει την παράσταση «Το παγκάκι». Την Κυριακή - την ίδια ώρα - καλλιτεχνικά σχήματα απ' τις κοινότητες των μεταναστών θα παίξουν και θα χορέψουν για το κοινό.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, θα υπάρχουν ακόμη έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και αφίσας αντιρατσιστικού περιεχομένου, έκθεση μάσκας και μουσικών οργάνων από διάφορες χώρες, έκθεση βιβλίου, αλλά και ταβέρνες με τις εθνικές κουζίνες των μεταναστών.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών σημειώνει για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ: «Πρόκειται για μια διαδήλωση κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, από τις δολοφονίες Αλβανών στα σύνορα μέχρι το πογκρόμ κατά των Τσιγγάνων της Νέας Κίου και από το βανδαλισμό των εβραϊκών μνημάτων στη Νίκαια μέχρι τις καθημερινές επιχειρήσεις - "σκούπα" κατά των μεταναστών.

Πρόκειται για μια γιορτή πολύχρωμη, πολυεθνική και πολυπολιτιστική, με μουσική και χορούς απ' όλο τον κόσμο, μια απόδειξη ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν μαζί, αρκεί η ευτυχία του άλλου να αποτελεί μέτρο και προϋπόθεση της δικής μας ευτυχίας.

Για ένα μανιφέστο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, ταξικής ενότητας και διεθνισμού, για μια κοινωνία, στην οποία η ισότητα θα εξασφαλίζει την ελευθερία και η ελευθερία θα εγγυάται την ισότητα.

Για έναν αγώνα για ίσα δικαιώματα σε Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους, για να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες, για να σταματήσουν οι απελάσεις οικονομικών και πολιτικών προσφύγων».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ