Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Μαύρη λίστα

Καλά, σύντροφοι, πώς πέσατε στην παγίδα τους, δε θα σας συγχωρήσω ποτέ! Δεν καταλάβατε πως αυτό επιζητούσαν; Λέγοντας, εσείς, ο Κούλογλου, ο Παπούλιας, η Σιάνη... όλοι ετούτοι που αποκαλύψατε, ανέβηκαν - δικαίως - ένα, ακόμα, σκαλί στην ιεραρχία του αντικομμουνισμού, δεν το καταλάβατε; Τι, δηλαδή, μια ζωή ο Μαρίνος, ο Πρετεντέρης... πρέπει να ανανεωθούνε, να μπούνε καινούρια πρόσωπα, νέες μέθοδοι, πώς σας ξέφυγε;

Λάθος, σύντροφοι, μεγάλο λάθος. Επρεπε να τους αφήνατε. Να μην αναγνωρίζατε το ρόλο τους, να τους εκθέτατε. Και αυτοί, σπρωγμένοι από την επιθυμία να αποδείξουνε - σε αυτούς που απολογούνται - τη δράση τους, θα κάνανε ακρότητες. Θα βγάζανε τον Λένιν ομοφυλόφιλο, τον Στάλιν τραβεστί!... Ασε, πια, τους δικούς μας... τίποτα δε θα αφήνανε όρθιο. Θα μαθαίναμε πως ο Ζαχαριάδης ήταν χαρτοκλέφτης, ο Μπελογιάννης μπανιστιρτζής, ο Πλουμπίδης συκοφάντης, ο Αρης πυρομανής... Οχι, παίζουμε!

Γιατί, σύντροφοι, τους διευκολύνατε! Τώρα κανείς δε θα τους αμφισβητήσει, αφού το ΚΚΕ, ο άμεσα ενδιαφερόμενος, τους χαρακτήρισε! Και υπάρχει ο κίνδυνος, όλοι αυτοί, να επαναπαυτούνε, δέστε τι κακό κάνατε. Εχοντας την απόδειξη στο χέρι τους, ότι τους αναγνωρίσατε σαν εχθρούς μας - αυτό ήταν το επιδιωκόμενο - θα ελαττωθεί σίγουρα ο ζήλος τους. Και η δημοσιογραφία θα χάσει την αντικειμενικότητά της. Η αλήθεια θα υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Και καλά, σύντροφοι, μπορεί να μη σας νοιάζουν όλα αυτά. Μπορεί να μην ανησυχείτε που ένα τόσο λαμπρό δημοσιογραφικό δυναμικό υπάρχει κίνδυνος να παρακμάσει. Και αντί να ασχολείται (το δυναμικό) με τα εγκλήματα και τα λάθη των κομμουνιστών - όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι σοβαροί και αντικειμενικοί δημοσιογράφοι, όλοι αυτοί που θέλουν να πάνε μπροστά - να στρέψει το ενδιαφέρον του στην Μαντόνα και τον Πάγκαλο. Να φύγουν όλοι ετούτοι σε πολιτιστικό ταξίδι στην Κεφαλονιά και προσκύνημα στον λοχαγό Κορέλι! Να επισκεφτούν - μαζί με τον υπουργό του αντικομμουνισμού - τα ντεκόρ της ταινίας και να φιλήσουν με βαθύ σεβασμό - και θαυμασμό - τα αφρολέξ σα να φιλούσαν το σινικό τοίχος. Εκεί τους σπρώξατε, σύντροφοι. Και αυτούς και τον υπουργό. Εχουν δίκιο, λοιπόν, που μας κατηγορούν ότι θέλουμε να καταστρέψουμε την αστική τάξη και τους υπηρέτες της. Να τους οδηγήσουμε στην ευτέλεια!

Αλλά, σύντροφοι, γι' αυτό που δε θα σας συγχωρήσω ποτέ - να είστε σίγουροι - είναι για τη στεναχώρια - και το σοκ - που προκαλέσατε στον κύριο Ρέππα. Ξέρατε πόσο ευαίσθητος άνθρωπος είναι και παρ' όλα αυτά εσείς δημιουργήσατε τη μαύρη λίστα! Και ξέρατε, ακόμα, πως αυτή η μαύρη λίστα θα τον φαρμάκωνε! Και δε διστάσατε. Τον ποτίσατε δηλητήριο, σύντροφοι! Επεσε ο άνθρωπος από τα σύννεφα, όπως δήλωσε. Ακούς εκεί οι κομμουνιστές μαύρη λίστα! Ηρθαν τα απάνω κάτω. Εφτασε η συντέλεια του κόσμου. Γιατί, σύντροφοι, σας ρωτάω, δική σας δουλιά είναι αυτή; Εχετε εσείς τέτοιο δικαίωμα; Ο καθένας, δηλαδή, σε αυτό τον τόπο θα φτιάχνει από μια λίστα; Και το κράτος, τι δουλιά θα κάνει; Θα το διαλύσουμε, δηλαδή; Και μετά, σας ρωτάω, έχει άδικο που μας κατηγορεί ότι συμπλέουμε με τον Χριστόδουλο; Οτι είμαστε κολλητοί με τη Δεξιά; Ποιος εφεύρε τις «μαύρες λίστες», σύντροφοι; Η Δεξιά δεν τις εφεύρε; Ο Μακάρθι! `Η ήταν ΠΑΣΟΚ ο Μακάρθι; Δεξιός ήταν!

Σύντροφοι, βαθιά με πληγώσατε. Δείξατε σκληρότητα και πρέπει να το ομολογήσετε. Σαν άνθρωποι των γραμμάτων θα έπρεπε να ξέρατε πως οι λέξεις - και οι έννοιες - συκοφαντία, ψέμα, διαστρέβλωση, δεν είναι λέξεις και έννοιες απαγορευμένες στην ελληνική κοινωνία. Είναι λέξεις - και έννοιες - που ο καθένας - τρόπος του λέγειν- τις χρησιμοποιεί για να πλήττει τον άλλον. Τρόπος συμπεριφοράς. Καθημερινή πρακτική, για ορισμένους. Και αυτό λέγεται ελεύθερη δημοσιογραφία! Ελεύθερη κοινωνία! Αντικειμενικότητα, διασταύρωση της πληροφορίας, αλήθεια, αυτές είναι λέξεις - και έννοιες - ξεπερασμένες. Για καθυστερημένους δημοσιογράφους κόκκινων εφημερίδων. Εφημερίδων κομματικών και όχι εφημερίδων οργανισμών και ομίλων!

Ξεκολλήστε, επιτέλους, σύντροφοι, σκουριάσατε! Δε βλέπετε τις προόδους αυτών που κατηγορείτε; Τη φρεσκάδα των γραπτών τους; Την ηθική των γραπτών τους; Τι θέλετε, δηλαδή; Να σταματήσουν να γράφουν; Και να στερηθεί η ανθρωπότητα γραπτά με τέτοια φαντασία και τέτοιο γούστο; Να πέσει η τηλεόραση και το ραδιόφωνο σε παρακμή; Να μουχλιάσουμε σαν κοινωνία; Η χώρα μας μπήκε στην ΟΝΕ, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη ησυχία και τάξη. Ιδέες ανατρεπτικές, επαναστάτες, αγώνες, ελπίδες, πρέπει όλα αυτά να περάσουν στο περιθώριο. Τελείωσαν! Ο κόσμος που έρχεται πρέπει να ξέρει μια και μόνη αλήθεια, αυτή του Κούλογλου. Ο,τι έγινε -έγινε, τα κεφάλια μέσα, λέει ο Παπούλιας, δεν ακούτε; Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, φωνάζει με αγωνία ο Πρετεντέρης.

Τι αγύριστα κεφάλια που είσαστε σύντροφοι! Μουλαρώσατε και δεν ακούτε όλον αυτόν το σπαραγμό. Σκληρύνατε και δε συγκινείστε απ' όλη αυτή την τραγωδία. Αυτά τα παιδιά - πρέπει να ξέρετε - δε δουλεύουν για το μεροκάματο. Ιδεολόγοι είναι! Ατομα υψηλά. Επαγγελματίες με συνείδηση. Γραφιάδες με περιεχόμενο. Το μέλλον τούς ανήκει. Η νέα τάξη πραγμάτων θα βγάλει και άλλα τέτοια παραδείγματα, να είστε σίγουροι!

Γι' αυτό, ετοιμαστείτε! Οργανωθείτε! Επιτεθείτε!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σιγά μη σας ρωτήσουν... (2013-10-05 00:00:00.0)
Στην αγορά η ρίζα των αρνητικών φαινομένων στο χώρο των ΜΜΕ (2008-05-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-05-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-02-05 00:00:00.0)
Προχωράμε (2004-12-24 00:00:00.0)
Στο εδώλιο ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της ιστορίας (1997-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ