Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Αγαπητοί φίλοι,

Σαν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», από τη μεταπολίτευση και δώθε, διαβάζω τις επιστολές όσων παίρνουν μέρος στο διάλογο.

Λυπάμαι, αλλά δε διάβασα τις Θέσεις του Κόμματος και αυτό όχι γιατί δεν είχα χρόνο ή τις γνώσεις γι' αυτό. Με μεγάλη μου απογοήτευση είδα ότι οι Θέσεις είναι γραμμένες σε γλώσσα που δεν είναι απλή και κατανοητή από το μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικα πληθυσμού της Ελλάδας. Σχετικά στοιχεία θα αναφέρω παρακάτω.

Από την εποχή του Μακρυγιάννη, του Γληνού, του Εθνικού Συμβουλίου του 1944 και μέχρι σήμερα, ο λαός μιλάει και γράφει την απλή δημοτική. Είναι η γλώσσα που το Εθνικό Συμβούλιο, με το άρθρο 7 των «Γενικών Διατάξεων» καθιέρωνε σαν επίσημη γλώσσα, τη γλώσσα του λαού.

Ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της γλώσσας που μιλάει και γράφει στην καθημερινή ζωή του και της γλώσσας που ακούει και διαβάζει από το ραδιόφωνο και την εφημερίδα του Κόμματος. Στα λόγια και στα γραπτά στελεχών και δημοσιογράφων γίνεται ένας συναγωνισμός ποιος θα βάλει τις πιο περίπλοκες, περιφραστικές, αφηρημένες και ειδικές λέξεις-φράσεις στις προτάσεις του. Συχνά προτάσεις έχουν μέχρι και 85 λέξεις.

Γίνεται φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα όταν η κύρια στήλη «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ» στο «Ριζοσπάστη» δεν μπορεί να τη διαβάσει και να την καταλάβει και ο λιγότερο μορφωμένος αναγνώστης.

Ισως είναι ανάγκη να μελετηθούν και τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα σχετικά με την εκπαίδευση και τη μόρφωση του ελληνικού λαού.

Στη σχετική ιστοσελίδα (www.Statistics.gr - Στατιστικά στοιχεία - Απογραφές 2000-2001 - απογραφή 2001 - στοιχεία κατοικιών, δημογραφικά - οικονομικά) της παραπάνω υπηρεσίας από τον πίνακα Νο 3 προκύπτει ότι:

α) Το 10% του πληθυσμού δεν έχει βγάλει ούτε το δημοτικό.

β) Το 32% είναι του δημοτικού

γ) Το 12% έχει βγάλει τρεις τάξεις του Γυμνασίου και

δ) ένα 1,90 είναι ΤΕΣ.

Είναι φανερό ότι πάνω από το μισό του πληθυσμού δεν έχει τις γνώσεις για να παρακολουθεί, να διαβάζει και να καταλαβαίνει τις αρχές και τις Θέσεις του Κόμματος. Ισως είναι και αυτός ένας λόγος που η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα 'πρεπε.

Το θέμα της γλώσσας το έβαλαν και άλλοι σύντροφοι και φίλοι στα γράμματά τους.

Ελπίζω το συνέδριο να βρει το χρόνο και να ασχοληθεί και με το θέμα της γλώσσας που καλοπροαίρετα σας βάζω υπόψη σας.

Εύχομαι ολόψυχα επιτυχία στο 17ο Συνέδριο

Οδυσσέας Μπαμπλαδήμος

Αγία Παρασκευή


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ