Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΕΡΟΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα για το χαμό του Αλεξ

Συγκλονίζεται αυτές τις μέρες η χώρα από το πρωτοφανές γεγονός που αποκαλύπτεται, ότι 5 ανήλικοι μαθητές - δύο Ελληνες, δύο Αλβανοί και 1 Ρουμάνος - εμπλέκονται στο χαμό του 11χρονου Αλεξ Μεχισβίλι από τη Βέροια, που εξαφανίστηκε στις 3 Φλεβάρη. Μέχρι και χτες τίποτε δεν είχε επιβεβαιωθεί ακόμη, ούτε για τις συνθήκες εξαφάνισης ή θανάτου του μικρού Αλεξ, ούτε για το ποιοι είναι οι δράστες. Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται και οι έρευνες που διεξάγουν αξιωματικοί της Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελέα και ιατροδικαστή, για τον εντοπισμό της σορού του, κάτω από τα μπάζα του γκρεμισμένου σπιτιού αλλά και παρακείμενου εγκαταλειμμένου οικήματος, πίσω από το Δημαρχείο της Βέροιας.

Ως στοιχείο, που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, θεωρείται ένα κομμάτι ύφασμα με κηλίδες αίματος, που βρέθηκε σε εγκαταλειμμένο παλαιό κτίσμα δίπλα από το σημείο που αρχικά είχαν υποδείξει οι ανήλικοι, φερόμενοι ως δράστες, ότι είναι θαμμένος ο 11χρονος Αλεξ. Τα ευρήματα στάλθηκαν για εξέταση στα εργαστήρια εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα. Δείγμα αίματος έδωσε και η μητέρα του Αλεξ, Νατέλα, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση. Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των μαθητών και ίσως και σε βάρος ενός ενήλικα, ο οποίος φέρεται να έχει αναμειχθεί στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, από την Παρασκευή μέχρι και χτες τόσο τα 5 παιδιά όσο και άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος έχουν εξεταστεί κατ' επανάληψη από τις ανακριτικές αρχές. Μάλιστα ερευνήθηκε και το αυτοκίνητο του παππού των δύο εξ αυτών. Τη διαδικασία μιας ιδιότυπης ανάκρισης περνούν καθημερινά μαθητές, γονείς και δάσκαλοι, και από τα ΜΜΕ, κυρίως τα ηλεκτρονικά. Με αφορμή αυτή τη συμπεριφορά, εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασκάλων Ημαθίας χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Βέροιας και ζήτησαν να σταματήσει η έκθεση των παιδιών για να προστατευτούν από τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς

Μπροστά στην εικόνα που διαμορφώνεται μέσα από διάφορες μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο πως γονείς και εκπαιδευτικοί γνώριζαν αλλά σιωπούσαν, ο Σύλλογος Διδασκόντων 1ου Δημοτικού Σχολείου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως «δεν έγινε καμία ενέργεια για συγκάλυψη από τη δική τους πλευρά». Και σημειώνει πως «ό,τι συμβαίνει σε όλες τις σχολικές αυλές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, γίνεται και στο δικό μας σχολείο». Ειδικότερα για την περίπτωση παρενόχλησης του 11χρονου Αλεξ, σημειώνει πως μία φορά έγινε αναφορά από τους γονείς του και αυτό «ήταν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, την άνοιξη του 2005. Το γεγονός δεν είχε σχέση με κανένα από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα παιδιά του σχολείου. Ο μαθητής που ενόχλησε τον Αλεξ οδηγήθηκε στο διευθυντή, του έγινε επίπληξη και νουθεσία και το θέμα έληξε, αφού δεν υπήρξε καμία συνέχεια». Δηλώνει επίσης πως άλλες καταγγελίες δεν υπήρξαν και επικαλείται και σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που διέψευδε όσα αναφέρθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή στα τέλη Μάρτη και παρουσίαζαν ως οξυμένο το πρόβλημα της παραβατικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς των μαθητών στο σχολείο.

Καταλήγει τονίζοντας πως «η σχολική κοινότητα, δεν είναι σε θέση μόνη της να αντιμετωπίσει όλα τα ψυχοκοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα των μαθητών. Απαιτείται συλλογική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αγωγή των παιδιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ