Σάββατο 10 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΜΟΥ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΛΕΞ
Αναμένονται ποινικές διώξεις

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού Αλεξ

Motion Team

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού Αλεξ
Στον αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας παραδόθηκε χθες αργά το μεσημέρι ο φάκελος με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία για την εξαφάνιση του 11χρονου Αλεξ Μεχισβίλι. Ο αντεισαγγελέας Στέφανος Ζαρκατζιάς, αφού μελετήσει το φάκελο, αναμένεται από την επόμενη βδομάδα να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο ο 11χρονος να είναι ζωντανός. Ως πιθανότερο ενδεχόμενο παραμένει πως ο μικρός Αλεξ βρίσκεται θαμμένος στο υπόγειο του εγκαταλειμμένου σπιτιού που κατεδαφίστηκε πριν τρεις μήνες. Χθες το μεσημέρι, πριν την παράδοση της δικογραφίας στην Εισαγγελία, η μητέρα του 11χρονου Αλεξ, Νατέλα, κλήθηκε από την αστυνομία και ενημερώθηκε σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Τέτοιους ανθρώπους θέλουν»

Ο «Ρ», συνεχίζοντας την προσπάθεια να αναδείξει τα πραγματικά κοινωνικά αίτια που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα, μίλησε με τον Αλέξανδρο Τομαρά, παιδίατρο, και την Βίκυ Φαράντου, ψυχολόγο, μεταπτυχιακό Κοινωνικής Ψυχιατρικής - Παιδοψυχιατρικής.

Τέτοια φαινόμενα δεν είναι «ουρανοκατέβατα», υπογραμμίζει ο Αλ. Τομαράς. «Είναι παράγωγα της απαίτησης της κυρίαρχης τάξης να παράγει συγκεκριμένους τύπους ανθρώπου, που θα στηρίζουν και θα υπηρετούν τα συμφέροντά της. Θα ήταν λάθος να αναφερθούμε μόνο σε βίαιες συμπεριφορές ή στο χουλιγκανισμό, αφήνοντας απ' έξω άλλες νεανικές συμπεριφορές. Τέτοιες είναι - αντίστροφα - η κατάθλιψη, οι τάσεις αυτοκτονίας, αντί για επιθετικότητα η παθητικότητα κι η αδιαφορία, τα ναρκωτικά ».

Ο Αλ. Τομαράς τόνισε ακόμα ότι σε αντίθεση με το «αξιακό φορτίο» του καπιταλισμού, που είναι το κέρδος, ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός και η αποδοχή της βίας, το εργατικό λαϊκό κίνημα προβάλλει και καλλιεργεί σαν αξίες στους νέους τη συντροφικότητα, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και όχι τη φιλανθρωπία, τη δημιουργικότητα, την αγάπη για την εργασία, την αγωνιστικότητα και την αισιοδοξία για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, και κατά συνέπεια την αγάπη για τη γνώση και τη ζωή.

«Μια νεολαία χαλυβδωμένη με τέτοια χαρακτηριστικά, είναι εξ ορισμού εχθρική προς το σύστημα. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο το σύστημα φροντίζει να διαμορφώνει ανθρώπους που αδιαφορούν και "αφοπλίζονται", παρέχοντάς τους ψεύτικες διεξόδους εκτόνωσης, όπως η μεταξύ τους βία, η βία στα γήπεδα, τα ναρκωτικά κ.ά. Τέτοιους ανθρώπους θέλει το σύστημα. Είτε να το υπηρετούν υποταγμένοι, είτε να το "αμφισβητούν" ιδεολογικά χειραγωγημένοι και αποπροσανατολισμένοι», λέει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τομαράς.

Αναφερόμενος στις «ευθύνες της οικογένειας», που όλοι στα ΜΜΕ αναμασούν τις τελευταίες μέρες, τονίζει: «Το σύστημα παίρνει πρόσθετα μέτρα για να διαλύσει την εργατική οικογένεια, επιβάλλοντας απάνθρωπα ωράρια. Ετσι, το παιδί μένει έρμαιο των ιδεολόγων και των "παιδαγωγών" της άρχουσας τάξης».

Η Β. Φαράντου, μιλώντας για το ρόλο των ΜΜΕ, επισήμανε στο «Ρ» ότι σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν από το 1996 έως το 1998 στις ΗΠΑ, η εκδήλωση αντικοινωνικής, βίαιης συμπεριφοράς στην τηλεόραση, οδηγεί στην απευαισθητοποίηση των παιδιών. «Η βία επιδρά στην αντίληψη του θεατή ότι ζει σε ένα βίαιο κόσμο». Κατά συνέπεια - όπως είπε - οδηγεί τα παιδιά στη βίαιη συμπεριφορά, αφού για να επιβιώσουν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συμπεριφερθούν βίαια και επιθετικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ