Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση της εργατικής τάξης

Η κλιμακούμενη δράση του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση δένεται και στις αυριανές κινητοποιήσεις με το ζήτημα της Παιδείας. Η πανεργατική συγκέντρωση στην Ομόνοια, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, θα κατευθυνθεί με πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Η πρωτοβουλία αυτή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί συνέχεια των κοινών δράσεων με το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα όλες τις προηγούμενες μέρες. Αναδεικνύει την αναγκαιότητα να πάρει πανεργατικά παλλαϊκά χαρακτηριστικά ο αγώνας ενάντια στις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη ραγδαία ιδιωτικοποίηση, στο βάθεμα των ταξικών φραγμών, στην όλο και μεγαλύτερη υποταγή της εκπαίδευσης στις κερδοσκοπικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Το ζήτημα της Παιδείας είναι πρώτα και κύρια ζήτημα της εργατικής τάξης. Η εργατική λαϊκή οικογένεια είναι αυτή που δέχεται τις συνέπειες από την πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και οξύνει σήμερα η ΝΔ και στο χώρο της Παιδείας. Το κόστος της εκπαίδευσης, από τις πρώτες κιόλας βαθμίδες, είναι δυσβάσταχτο για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο «Ρ», οι συνολικές ετήσιες δαπάνες των εργαζομένων για τη μόρφωση των παιδιών ξεπερνάνε τα 3 δισ. ευρώ. Κόστος που προστίθεται στις δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια, που επίσης ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς, στα πλαίσια της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Το μέσο ετήσιο κόστος φοίτησης στο Πανεπιστήμιο ανέρχεται στα 7.645 ευρώ για κάποιον που σπουδάζει μακριά από την πόλη του. Ενώ η απόκτηση του πτυχίου, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, επιβαρύνει το πενιχρό λαϊκό εισόδημα με περίπου 50.000 ευρώ για κάθε φοιτητή ή σπουδαστή.

Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί μηχανισμό ταξικής επιλογής. Βάζει επιπλέον εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης. Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό, αναπαράγοντας την κυρίαρχη ιδεολογία με στόχο να θωρακίσει και να παρατείνει τη ζωή για το εκμεταλλευτικό σύστημα. Ακόμα παραπέρα: Η υποταγή της εκπαίδευσης - και κυρίως της τριτοβάθμιας - στα μονοπωλιακά συμφέροντα μετατρέπει σε εμπόρευμα το αποτέλεσμα της έρευνας, καθορίζει το περιεχόμενό της. Ετσι, αντί η επιστήμη να αποτελεί εργαλείο για τη βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας του λαού, υποτάσσεται στο κεφάλαιο, γίνεται εργαλείο για την αύξηση της κερδοφορίας του, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων της εργατικής τάξης. Στην έξοδο από το εκπαιδευτικό σύστημα στέκει το χάσμα της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της εκμετάλλευσης που βαθαίνει εξαιτίας των εντεινόμενων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Να γιατί η εργατική τάξη έχει αντικειμενικό συμφέρον να παλέψει για μια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, υποταγμένη στην εξυπηρέτηση των δικών της πραγματικών αναγκών. Να γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο, στις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές. Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα δείχνουν το δρόμο, παλεύοντας μαζί με τους φοιτητές και τους σπουδαστές, για να βαθύνει το περιεχόμενο του αγώνα, να ανέβει η αποτελεσματικότητά του, να ενισχυθεί το μέτωπο πάλης ενάντια στο σύνολο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ