Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ενοχλημένη» με το βέτο

Από την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση απειλούσε να «μπλοκάρει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε την «ενόχλησή» της, φροντίζοντας να τη διοχετεύσει προς τα ΜΜΕ. Μάλιστα, ορισμένοι κύκλοι προσκείμενοι στην υπουργό Εξωτερικών, επέκριναν την κυπριακή κυβέρνηση γιατί με τη στάση της αυτή «υπονόμευε» τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της(!).

Αφού επί ένα τριήμερο άφησε να «διαρρέεται» η δυσαρέσκειά της προς την κυπριακή κυβέρνηση, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να «μαζέψει» κάπως τα πράγματα, αλλά την ίδια στιγμή άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δε στηρίζει την τακτική της απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ούτε τη χρήση του βέτο.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να δηλώσει ευθέως αν η κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη από την κυπριακή κυβέρνηση για την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο (σ.σ. οι πληροφορίες λένε ότι είχε ενημερωθεί) ενώ έμμεσα επέκρινε τη στάση της δηλώνοντας ότι δε θεωρεί θέση το βέτο(!). «Ηταν γνωστές οι κυπριακές θέσεις», περιορίστηκε να δηλώσει όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη, προσθέτοντας ότι οι μόνιμες αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου στις Βρυξέλλες έχουν στενή συνεργασία και επικοινωνία.

Στην επόμενη ερώτηση, αν υπήρξε διαφωνία της κυβέρνησης για το βέτο, ο εκπρόσωπος έμμεσα το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η συναίνεση, η οποία επιτεύχθηκε, είναι για όλους μας μια θετική εξέλιξη σε μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, επιστρέφοντας χτες το απόγευμα από το Λουξεμβούργο, τόνισε ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας υπήρξε συνεχής επαφή με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Ντ. Μπακογιάννη, της οποίας η στάση, όπως δήλωσε, ήταν πολύ υποστηρικτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ