Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Ο Νίκολα Τέσλα είναι ο άνθρωπος που χάρισε σε εκατομμύρια ανθρώπους φως και ρεύμα. Γεννήθηκε το 1856 στο χωριό Σμίλιαν της Κροατίας.

Σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Γκρατζ της Αυστρίας και, αποφοιτώντας, είχε δημιουργήσει τη γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος.

Για να προωθήσει το κατασκεύασμά του, πήγε στο Παρίσι και εργάστηκε στην εταιρία του Αμερικανού εφευρέτη, Τόμας Εντισον. Αρχικά, οι δύο επιστήμονες συνεργάστηκαν, αλλά πολύ γρήγορα κατέληξαν αντίπαλοι. Ετσι, ο Τέσλα εγκατέλειψε τη θέση του στην εταιρία του Εντισον και αφού δούλεψε ως οικοδόμος, σε λίγους μήνες βρήκε χρηματοδότες και ίδρυσε τη δική του εταιρία. Αγωνιζόταν να πατεντάρει την τεχνολογία που ήταν απαραίτητη για τη δημιουργία μιας νέας ηλεκτρικής τεχνολογίας που θα βασιζόταν στο εναλλασσόμενο ρεύμα. Στο μεταξύ, παρά την ανωτερότητα της τεχνολογίας εναλλασσόμενου ρεύματος, ο Εντισον αγωνίστηκε υπέρ του συνεχούς ρεύματος λόγω των τεράστιων χρηματικών ποσών που είχε επενδύσει σε αυτό. Ενας ανηλεής πόλεμος άρχισε μεταξύ τους. Αργότερα, ο Εντισον στρέφει το ενδιαφέρον του στο εναλλασσόμενο ρεύμα και ένα γαϊτανάκι συνεργασιών των εταιριών τους, αλλά και έχθρας αναπτύχθηκε μεταξύ τους.

Στη δεκαετία του 1890, ο Τέσλα έκανε πειράματα με ακτίνες Χ και ραδιοκύματα αρκετά χρόνια προτού γίνουν γνωστά από άλλους.

Ενα σημαντικό επίτευγμά του ήταν το επονομαζόμενο πηνίο Τέσλα, με το οποίο δημιούργησε ηλεκτρικό ρεύμα που εναλλασσόταν σε πολύ υψηλή συχνότητα. Το πηνίο Τέσλα άνοιξε το δρόμο για τη μετάδοση ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σήματος. Ο εφευρέτης αφιέρωσε πολύ χρόνο και προσπάθεια στη μη πρακτική ιδέα της ασύρματης αποστολής ηλεκτρικής ισχύος. Επενδυτές επιχειρηματίες και χρηματοδότες τον εκμεταλλεύτηκαν, αφού αναγκάστηκε να τους εκχωρήσει τον έλεγχο των πατεντών του. Μερικά χρόνια αργότερα, σταμάτησαν και να τον πληρώνουν.

Ετσι, προδομένος από τους συνεργάτες του, χωρίς χρηματοδότηση για να συνεχίσει την έρευνά του και χωρίς τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των πατεντών του, ο Τέσλα βρέθηκε στα πενήντα του άφραγκος και άνεργος.

Πέθανε σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, στα 86 του χρόνια.

Αν ο Τέσλα διέθετε έστω και λίγο από το επιχειρηματικό μυαλό του Εντισον, θα είχε κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των εφευρετών. Αντιθέτως, το όνομά του αναφέρεται μόνον ως μονάδα μέτρησης των μαγνητικών πεδίων: το tesla. Η αναγνώριση είναι μικρή για την παρεξηγημένη αυτή διάνοια, χάρη στην οποία σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν φως και ρεύμα με το πάτημα ενός διακόπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ