Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αποφασίσαμε και διατάσσουμε!

Γιατί, ρε, δε θέλετε διάλογο; Σας καλώ πολιτισμένα να έρθετε να τα πούμε. Εντάξει, δε λέω, έχω πάρει τις αποφάσεις μου, όμως, αυτό δε μας εμποδίζει να κουβεντιάσουμε. Να βρούμε μια συνισταμένη, πάνω σε αυτά που έχω αποφασίσει! Ο διάλογος, δεν είναι ανάγκη να έχει δυο απόψεις, και μια φτάνει!

Αν δεν έρθετε, δεν αντιλαμβάνεστε, πως θα αναγκαστώ να μιλήσω με τους τοίχους; Τι να μου πούνε οι τοίχοι; Αυτά που λέει ο Τράγκας, θα μου πούνε. Αντε, στην καλύτερη περίπτωση, αυτά που λέει ο Κύρτσος. Είναι σα να ακούω τον εαυτό μου. Ενώ εσείς! Εσείς είστε το άλλοθι, δεν το αντιλαμβάνεστε; Η δική σας παρουσία, θα κλείσει στόματα.

Εγώ είμαι κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη, κρατάω τα προσχήματα. Φυσικά οι αποφάσεις μου, δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση! Αμφισβητώ εγώ τις αποφάσεις των Βρυξελλών, του ΝΑΤΟ, της Αμερικής; Οχι! Εσείς, γιατί αμφισβητείτε τις δικές μου;

Ολοι πρέπει να υπακούμε σε μια ιεραρχία! Οι Βρυξέλλες, για παράδειγμα, αποφασίζουν. Αμέσως μετά μας καλούν σε διάλογο. Σε δημοκρατικό διάλογο! «Τι ζήτημα θα κουβεντιάσουμε»; ρωτάμε. «Α, τίποτα σοβαρό. Να πούμε περί ανέμων και υδάτων». Και λέμε διάφορα περί ανέμων και υδάτων. Και όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, μας φέρνουν τις αποφάσεις σε ένα ντοσιέ, χαιρετάμε και φεύγουμε! Και αυτοί είναι κύριοι και εμείς το ίδιο! Τα προσχήματα έχουν κρατηθεί!

«Ο Διάλογος είναι μια απάτη»! Είναι σύνθημα αυτό, για φοιτητές, σας ρωτάω; Παιδιά μορφωμένα εσείς, με πλούσιο λεξιλόγιο, να κλείνετε την τεράστια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε πέντε φτωχές λέξεις! Δεν παρακολουθείτε τον κ. Βερέμη. Είδατε τι πλούτο λέξεων αυτός! Τι φράσεις! Τι εκφράσεις!

Γνωρίζετε πολύ καλά, υποθέτω, πως είμαι έτσι, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να γίνω και αλλιώς. Η πρόσκληση για διάλογο, μπορεί να γίνει με άλλα μέσα! Θα μου κοστίσει, λέτε, να στείλω τα ΜΑΤ να σας φέρουν. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό είναι μια λύση. Και μια δικαίωση, για τα «ακίνητα παιδιά του λαού». Και όχι μόνο δικαίωση, αλλά και ένα καινούριο περιεχόμενο στη δουλιά τους, στο κοινωνικό τους έργο. Σκέφτεστε με τι ενθουσιασμό θα τρέξουν τα σώματα ασφαλείας, να φέρουν όλους εσάς τους διαμαρτυρόμενους στο διάλογο;

Δεν είστε μόνον οι φοιτητές, που αρνείστε! Το ίδιο κάνουν και οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι τραπεζικοί, οι συνταξιούχοι! Να, πεδίο λαμπρό, για τον κ. Πολύδωρα! Τα ΜΑΤ με τα κλομπ, τις ασπίδες, τα δακρυγόνα, συνεπικουρούμενα από προβοκάτορες κουκουλοφόρους, να περικυκλώνουν τους φοιτητές, τους εργάτες, τους συνταξιούχους, κατά περίσταση, και να τους οδηγούν στο υπουργείο Παιδείας, στο Εργασίας, στο Εθνικής Οικονομία, κλπ.! Απορώ πώς δεν το σκέφτηκε αυτό το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια!

«Ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού», «δωρεάν βιβλία, σίτιση, στέγαση, μεταφορές» (για τους φοιτητές), «μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές», «καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» και «αύξηση του διδακτικού προσωπικού»... Σιγά τα αιτήματα! Εγώ άμα καθίσω και σκεφτώ μπορώ να βρω δεκάδες, εκατοντάδες. Ακόμα και χιλιάδες! Ομως, δε σκέφτομαι! Αρνούμαι να σκέφτομαι! Προχωράω! Αφήνω τα αιτήματα πίσω και τρέχω προς το μέλλον. Και σας καλά να κάνετε το ίδιο και εσείς!

Η χώρα μας, θέλετε δε θέλετε, θα αναγεννηθεί! Κάθε γωνιά και πανεπιστήμιο! Κάθε πλατεία και ακαδημία! Πόσα πανεπιστήμια έχουμε σήμερα; Δέκα, είκοσι, πενήντα, εκατό. Να τα κάνουμε χίλια, δυο χιλιάδες, πέντε χιλιάδες, εκατό. Η ποσότητα, δεν αντιλαμβάνεστε, θα φέρει την ποιότητα; Και, επιπλέον, θα ρίξει και τις τιμές; Θα σας παρακαλάνε, ρε όρνια, όπως κάνουνε με τα κινητά! Θα πήξουμε στις προσφορές!

Αλλά, δυστυχώς, είναι γνωστό, η νεολαία δεν έχει οράματα! Δε βλέπει πέρα από τη μύτη της. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν τα ΜΑΤ, πέρα από την προσφορά τους στο διάλογο, αναλάβουν και δράση μέσα στα πανεπιστήμια. Μην εκπλαγείτε, λέω, αν δίπλα στον καθηγητή στέκεται και ένα οπλοπολυβόλο, ένα τανκ, αν χωράει! Η χώρα θα πάει μπροστά! Και αυτό δεν το βάζουμε σε διάλογο!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ