Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Τατιάνες του μεσονυκτίου»

Τους είδατε τους υποψήφιους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή του Πρετεντέρη; Α, δεν μπορώ να πω: Κύριοι και Κυρίες με τα όλα τους και με «Κ» κεφαλαίο. Ευγενείς, ήπιοι, προσηνείς, μελίρρυτοι. Μιλούσαν με αλληλοσεβασμό, με αλληλοεκτίμηση, με αλληλοκατανόηση. Μέλι έσταζε το στόμα του Νικήτα, όταν αναφερόταν στον Κώστα. Κι εκείνος ανταπέδιδε γλυκά, κοιτώντας τον τρυφερά στα μάτια. Ο Παπαγεωργόπουλος με την Αράπογλου, καθισμένοι πλάι πλάι, σαν ερωτευμένα σχολιαρούδια, έτοιμα να ζωγραφίσουν καρδούλες με τα βέλη του έρωτα. Κι ο Φασούλας, να μην μπορεί να κρύψει τη στενοχώρια του, που δεν ήταν εκεί ο Αγραπίδης για να του εκφράσει τα αισθήματα αγάπης. Αμ, η Πιπιλή; Ντροπαλή σαν παρθένα και γλυκιά σαν κυριούλα, να μιλάει με τακτ και να φλερτάρει, συνεχώς κι ακαταπαύστως, προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό δεν ήταν πολιτική αντιπαράθεση, αλλά δοκιμή στο σαβουάρ βιβρ, που θα ζήλευε και ο Ζαμπούνης. Ο πολιτικός πολιτισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Τι έγινε, ρε παιδιά; Μας ξαφνιάζετε και μας προβληματίζετε. Ετσι θα πάτε ως τις εκλογές; Εντάξει, δε λέμε. Αρχή είναι ακόμα και καλώς κάνετε και αποφεύγετε τους υψηλούς τόνους, τις βαριές εκφράσεις και τις κοκορομαχίες. Χρειάζεται και η ευγένεια και η ηπιότητα στον πολιτικό διάλογο. Αλλά, όχι και να μετατρέψετε την προεκλογική αντιπαράθεση, σε ερωτική εξομολόγηση μεταξύ των υποψηφίων. Αν θέλαμε «άρλεκιν» για να ξεχνιόμαστε, θα το ψάχναμε στα περίπτερα και δεν ήταν ανάγκη να ξενυχτάμε μπροστά στην τηλεόραση. Οι τοπικές εκλογές γίνονται για να αναδείξουν δημάρχους και νομάρχες και δεν είναι καλλιστεία για να διαλέξουμε τους πιο όμορφους υποψήφιους και προξενιό για να επιλέξουμε τους καλύτερους γαμπρούς και τις σεμνότερες νύφες.

Βεβαίως, ας μην ξεγελιέται κανείς από την προσποιητή συμπεριφορά και την απατηλή εικόνα που παρουσιάζουν, προσώρας, οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σε λίγο καιρό, όταν θα μπούμε στο «φόρτε» της προεκλογικής περιόδου, θα έχουμε άλλη κατάσταση, εντελώς διαφορετική. Οι ευγένειες και οι φιλοφρονήσεις μεταξύ τους «θα πάνε περίπατο» και θα γίνουμε μάρτυρες μιας προσωπικής σύγκρουσης, χωρίς πολιτικές αρχές, δίχως ηθικούς φραγμούς, με ύπουλες μεθοδεύσεις, άγριες επιθέσεις και συνεχή αλληλοχτυπήματα «κάτω από τη μέση». Μόνο σ' αυτό το επίπεδο μπορεί να γίνει η προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψήφιους των δυο κομμάτων. Γιατί, επί της ουσίας, δεν έχουν πού και σε τι να αντιπαρατεθούν. Ιδεολογικά συμπίπτουν και πολιτικά συμφωνούν.

Να «χαλάσουν τη σούπα» της δικομματικής συμπαιγνίας θα μπορούσαν οι υποψήφιοι των αγωνιστικών, ριζοσπαστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτοί είναι σε θέση να μετατρέψουν το προεκλογικό «πολιτικό ριάλιτι», που άρχισε να «παίζεται» στα ΜΜΕ, σε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, που θα χρησιμοποιεί πολιτικά επιχειρήματα, θα προβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, θα αναδεικνύει πραγματικές διαφορές. Ετσι, οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να επιλέξουν τα κριτήρια με τα οποία θα μπουν στο παραβάν και το ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν στην κάλπη. Ομως, αυτοί «δε βγαίνουν στο γυαλί». Φροντίζουν να τους αποκλείσουν οι διάφοροι «πρετεντέρηδες», που ανέλαβαν το ρόλο του «προαγωγού» των υποψηφίων του δικομματισμού και συμπεριφέρονται σαν σοβαροφανείς «Τατιάνες του μεσονυκτίου»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ