Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινός τόπος για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

Εγκρίθηκε επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο

Η ...παράδοση του δικομματισμού, σύμφωνα με την οποία η Δικαιοσύνη και η ηγεσία της οφείλουν να «προσαρμόζονται» στις εκάστοτε κυβερνητικές «ανάγκες», τηρήθηκε χτες στη Βουλή, όπου με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών εγκρίθηκε επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι αντεγκλήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά στην προσπάθεια ελέγχου των δικαστών.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στους βασικούς άξονες που συνιστούν την πολιτική η οποία εφαρμόζεται στη Δικαιοσύνη, σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι αυτές ακριβώς τις αρχές εκφράζει και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Αναλυτικά επισήμανε ότι κοινός τόπος είναι η «χειραγώγηση της Δικαιοσύνης» αφού «κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση έχουμε διαπάλη για την ηγεσία του Αρείου Πάγου», ενώ παράλληλα είναι δεδομένα «ο διορισμός της ηγεσίας», «η επιλογή των αντιπροέδρων» και «η έλλειψη προσωπικού». Μάλιστα, χαρακτήρισε αναξιόπιστες τις σχετικές καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, αφού τα ίδια συνέβαιναν επί των ημερών του.

Τα δύο κόμματα «υποστηρίζουν ότι επαρκούν οι δικαστές», τόνισε συνεχίζοντας ο Αντ. Σκυλλάκος, προσθέτοντας ότι συμφωνούν να υπάρχει «περισσότερη εντατικοποίηση των δικαστών» και «λιτότητα στη Δικαιοσύνη». Επίσης, έκανε λόγο για τεράστια έλλειψη προσωπικού. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι κοινή είναι και η θέση υπέρ της «πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων», λέγοντας ότι στο νομοθέτημα προβλέπεται το δικαίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης «να πληρώνει έξοδα για εξωτερικά συνεργεία καθαρισμού περισσότερα από όσα θα πλήρωνε εάν υπήρχε μόνιμο προσωπικό», παρότι αυτό δεν ισχύει πουθενά αλλού στο δημόσιο τομέα.

Για προσπάθεια «άλωσης της Δικαιοσύνης στα υψηλά κλιμάκια» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Κοσμίδης, λέγοντας πως «προετοιμάζει την αυριανή ηγεσία του Αρείου Πάγου» με «φωτογραφικές ρυθμίσεις». Για τεχνικού χαρακτήρα νομοθέτημα που επιδιώκει να λύσει επιμέρους προβλήματα μίλησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης λέγοντας ότι το νομοσχέδιο περιέχει «χρήσιμες και αναγκαίες ρυθμίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ