Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Τα βάρη στα λαϊκά στρώματα

Λιγότεροι φόροι για τις ισχυρές επιχειρήσεις

Στα χνάρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει η ασκούμενη φορολογική πολιτική από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η συγκεκριμένη πολιτική - και μέσα στο έτος 2005 - από τη μια πλευρά ευνόησε απλόχερα τις ισχυρές επιχειρήσεις και από την άλλη προχώρησε σε νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων.

Οι ταξικές κατευθύνσεις της πολιτικής τους προκύπτουν και από τα στοιχεία της φορολογίας έτους 2005 που δημοσιεύονται σε έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ). Σύμφωνα, λοιπόν με την έκθεση του ΚΕΠΕ, προκύπτουν - για το έτος 2005 - τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία:

  • Τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, κλπ.) πλήρωσαν στην εφορία για τα εισοδήματα που απέκτησαν 8,12 δισ. ευρώ (από 7,76 δισ. ευρώ το 2004). Το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται σε 4,3%, που είναι πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.
  • Τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι) πλήρωσαν στην εφορία (για τα κέρδη τους) το ποσό των 4,718 δισ. ευρώ (από 4,724 δισ. ευρώ το 2004). Δηλαδή πλήρωσαν 0,1% λιγότερους φόρους, παρά τη ραγδαία αύξηση των κερδών τους. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι προκλητικές φοροελαφρύνσεις των ισχυρών επιχειρήσεων έχουν να κάνουν και με τη μείωση της φορολογίας των κερδών τους και με διάφορα άλλα φοροπρονόμια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ