Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ανησυχούν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ

Εντείνονται οι ανησυχίες των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και των τευτλοπαραγωγών, για το μέλλον που τους ετοιμάζει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά τον καταστροφικό κανονισμό για τη ζάχαρη και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Οι πληροφορίες που διαρρέουν το τελευταίο διάστημα, όπως αυτές σχετικά με το περιεχόμενο της μελέτης της «Deloitte & Touche», σύμφωνα με τις οποίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να κλείσουν τρία εργοστάσια και η μισή ποσόστωση ζάχαρης να αποσυρθεί για μερικά ευρω-αργύρια, κάνουν ολοφάνερο, πλέον, ότι ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι τευτλοπαραγωγοί γλιτώνουν στα πλαίσια αυτής της πολιτικής. Ηδη, από φέτος, η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε σε σύγκριση με πέρσι κατά 150.000 στρέμματα και δεν υπάρχει επαρκής πρώτη ύλη και για τα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο ζάχαρης συγκάλεσε σύσκεψη βουλευτών του νομού και εκπροσώπων φορέων, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης και συντονισμένης κινητοποίησης για την αποτροπή των αρνητικών εξελίξεων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο βουλευτής Τ. Τσιόγκας, ο οποίος τόνισε ότι αυτές τις εξελίξεις, τις είχε προβλέψει έγκαιρα το ΚΚΕ, αφού ήταν οι αναμενόμενες επιπτώσεις της εφαρμογής των καταστροφικών μέτρων της ΕΕ. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη συντονισμού δράσης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε ανακοίνωσή της, η «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Λάρισας» (ΝΕΑΣ) καλεί όλους τους φορείς του νομού και όχι μόνο των αγροτών να αντιδράσουν ενεργά σ' αυτήν την προοπτική, να απαιτήσουν τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Χαρακτηρίζει, επίσης, απαράδεκτες τις δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, από την οποία ζητά να μειώσει το κόστος παραγωγής ζάχαρης και τεύτλων, στηρίζοντας το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών. «Είναι δεδομένο - επισημαίνει - ότι αν λειτουργήσουν όλα τα εργοστάσια, το κόστος παραγωγής ζάχαρης φέτος θα είναι μεγάλο, διότι είναι μικρή η ποσότητα των τεύτλων που θα επεξεργαστεί το κάθε εργοστάσιο. Αυτό, βέβαια, το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο κ. Κοντός. Ποιον, λοιπόν, κοροϊδεύει;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ