Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Διαφωνίες τακτικού χαρακτήρα

«Δικαίωμα» σε διαφορετικούς τακτικούς χειρισμούς συζητούν Αθήνα και Λευκωσία

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης εργασίας του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη, συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Λιλλήκας, στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν, προσπάθησαν να διαλύσουν τις εντυπώσεις περί τριβών των ελληνοκυπριακών σχέσεων.

Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν, πάντως, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ακούστηκε σε δηλώσεις, μετά από συνάντηση Ελλήνων και Κυπρίων αξιωματούχων, πως οι κινήσεις τακτικής των δύο κυβερνήσεων μπορεί και να μη συμπίπτουν.

Στις δηλώσεις τους, πάντως, διαβεβαίωσαν για την αγαστή συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας και για τον απόλυτο συντονισμό μεταξύ των δύο κυβερνήσεων προς την επίτευξη, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, του «πρωταρχικού και μεγάλου στόχου, που είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Κύπρος είχε ή όχι απειλήσει με βέτο πριν από το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η απειλή βέτο είναι πιο αποτελεσματική από την άσκηση βέτο», διευκρινίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα ασκήσει βέτο, αλλά είχε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, για να συμπεριληφθούν στο κείμενο.

«Εμείς είπαμε ότι θέλουμε ουσιαστικές αλλαγές», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό επίτευγμα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται και θα είναι πολύ χρήσιμο στην πορεία», το γεγονός ότι στο κείμενο του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπήρξαν αναφορές στα πολιτικά κριτήρια και στο Κυπριακό. «Εάν δεν είχαμε πετύχει τους στόχους μας, δε θα άνοιγαν τα κεφάλαια», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση εάν είναι εφικτή η απόλυτη ταύτιση στρατηγικής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε: «Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε απόλυτη ταύτιση στους στρατηγικούς στόχους και απόλυτη γνώση και ενημέρωση στα διάφορα βήματα κατά την άσκηση της τακτικής». «Εάν υπάρχουν επιμέρους τακτικοί χειρισμοί, αντιμετωπίζονται», προσέθεσε η υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ