Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Στο χείλος του γκρεμού το Ταμείο Αρωγής

Αποκαλύπτεται μια ακόμα διάσταση της κατάπτυστης σύμβασης, που υπέγραψε η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το Ταμείο Αρωγής (Εφάπαξ) των εργαζομένων στον ΟΤΕ - χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων - απόρροια της κατάπτυστης σύμβασης, που υπέγραψε πριν από ένα χρόνο η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ) με τη διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία οδήγησε στην έξοδο πάνω από 5.000 εργαζόμενους, μέσω προγράμματος «εθελουσίας εξόδου», επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων με τεράστια ποσά. Σε προχθεσινή συνάντηση των διοικήσεων του ΟΤΕ και του Ταμείου Αρωγής, η διοίκηση του ΟΤΕ υπαναχώρησε από την υποτιθέμενη «δέσμευσή» της για χορήγηση δανείου με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής στο Ταμείο Αρωγής, προκειμένου να καταβάλει το εφάπαξ στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται μέσω του προγράμματος «εθελουσίας εξόδου».

Σαν αποτέλεσμα, αν τελικά το Ταμείο δεχόταν τους όρους του προτεινόμενου δανείου χωρίς ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, θα γονάτιζε στα όρια του 2013-2014, λόγω της μείωσης του προσωπικού και της επιβάρυνσης με πάνω από 10 εκατ. ευρώ ετησίως για την αποπληρωμή του δανείου. Η άρνηση σύναψης του δανείου πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν αποχωρήσει και όσοι θα αποχωρήσουν μέσω της «εθελουσίας εξόδου» θα μείνουν χωρίς εφάπαξ.

Χθες, εξάλλου, η διοίκηση του ΟΤΕ αρνήθηκε να προσέλθει στη συνάντηση που είχε ορίσει η ΟΜΕ ΟΤΕ για τις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση, καλώντας σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, επιδιώκοντας να τεθεί και το θέμα της ανατροπής του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), όπως προβλέπει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ. Σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν η ΟΜΕ να μην πάει στη συνάντηση και την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας στον ΟΤΕ, μόνο στην Αττική, στις 6 Ιούλη και 24ωρη απεργία στις 7 Ιούλη σε όλο τον Ομιλο. Από τις 7 Ιούλη και μετά, ο νόμος για τις ΔΕΚΟ μπορεί να επιβληθεί με νομοθετική ρύθμιση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών οργάνων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αποσπασματικές κινητοποιήσεις, επιτρέπει στην κυβέρνηση και στον ΟΤΕ να εφαρμόσουν το νόμο και στην πλειοψηφία να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας και πρότεινε η ΟΜΕ ΟΤΕ να πάει στις διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δε γίνεται καμιά συζήτηση για τον ΓΚΠ. Να κηρυχτούν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις με προοπτική την κλιμάκωσή τους για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Πρόταση, που, φυσικά, απορρίφθηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφωνίες για την «εθελούσια έξοδο» (2009-12-24 00:00:00.0)
Τα δίνουν όλα για την «εθελούσια» (2005-10-14 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο (2005-05-29 00:00:00.0)
«Μπούσουλας» και για άλλες ΔΕΚΟ (2005-02-25 00:00:00.0)
Υπέγραψε τις αντεργατικές ανατροπές (2005-02-24 00:00:00.0)
Πλήρης αποδοχή των αντεργατικών σχεδιασμών (2005-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ