Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ - ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Εκρηκτικές οι συνέπειες της «απελευθέρωσης»

Από τύχη και μόνο δεν υπήρξαν θύματα, όταν χτες εξερράγη η 4η μονάδα του σταθμού

Τα τοιχώματα της 4ης μονάδας χάσκουν, λίγο μετά την έκρηξη

Eurokinissi

Τα τοιχώματα της 4ης μονάδας χάσκουν, λίγο μετά την έκρηξη
«Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα»... Αυτό μονολογούν όλοι οι εργαζόμενοι που έζησαν, άκουσαν και είδαν τα αποτελέσματα της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε χτες λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Εκεί οδήγησε την κατάσταση η ΔΕΗ ΑΕ, η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας: Η ασφάλεια των εργαζομένων την ώρα της δουλιάς να είναι θέμα τύχης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων, η έκρηξη πραγματοποιήθηκε επειδή δε λειτούργησαν τα ασφαλιστικά συστήματα του αγωγού ατμού υψηλής πίεσης της μονάδας, για να απελευθερωθεί η αυξημένη ποσότητα ατμού που συσσωρεύτηκε. Αποτέλεσμα της έκρηξης, που έγινε σε ύψος 42-48 μέτρων από το έδαφος, ήταν να εκτοξευτούν σε απόσταση 200 μέτρων κομμάτια λαμαρίνες, σίδερα και ένα τμήμα του αγωγού βάρους περίπου 500 κιλών. Σε απόσταση 30 μέτρων εργάζονταν περίπου 50 εργαζόμενοι.

Η μονάδα, ισχύος 300 μεγαβάτ, τέθηκε εκτός λειτουργίας, και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι την επαναλειτουργία της. Εκτός λειτουργίας τέθηκε για μερικές ώρες και η 1η μονάδα του ΑΗΣ ισχύος 70 MW, εξαιτίας βλάβης που παρουσιάστηκε στους μετασχηματιστές από τα υλικά που εκσφενδονίστηκαν από την 4η μονάδα. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ κατάφεραν να προσεγγίσουν τη μονάδα μετά τις 5 το απόγευμα, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής πίεσης και των αυξημένων θερμοκρασιών που επικρατούσαν.

Καταγγελίες για υποσυντήρηση

Απαντώντας στις καταγγελίες συνδικαλιστών, εργαζομένων και τοπικών παραγόντων σχετικά με την ελλιπή και κακή συντήρηση των μονάδων, ο διευθυντής του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Γ. Χατζηφώτης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «η τελευταία συντήρηση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2005». Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ οι μονάδες θα έπρεπε να συντηρούνται κάθε χρόνο, η συντήρησή τους γίνεται κάθε 2-3 χρόνια. Ακόμη και η διάρκεια συντήρησης έχει συρρικνωθεί στις 15 ημέρες, ενώ παλαιότερα απαιτούνταν να μείνει η μονάδα εκτός λειτουργίας τουλάχιστον για ένα μήνα. Τμήματα της συντήρησης δίνονται πλέον μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς και σε εργολάβους και οι συνδικαλιστές εκφράζουν αμφιβολία για την ποιότητα της συντήρησης.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, κάνουν σκόντο παντού, στην ανανέωση του εξοπλισμού και την τακτική συντήρησή του, στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, εντατικοποιούν τη δουλιά», ανέφερε ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Και πρόσθεσε πως μόνο με ΔΕΗ 100% κάτω από δημόσιο έλεγχο, μπορεί να σχεδιαστεί ανάπτυξη, οργάνωση και λειτουργία της ΔΕΗ με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά και του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαγορά, απόσυρση και κατασκευή μονάδων με κριτήριο το κέρδος (2018-04-21 00:00:00.0)
Προβλήματα σε υποσταθμούς της ΔΕΗ (2017-01-10 00:00:00.0)
Ηταν πολυτέλεια για τα κέρδη η συντήρηση του σταθμού (2014-11-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-09-08 00:00:00.0)
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ (2009-12-10 00:00:00.0)
Νεκρός μέσα στο λέβητα (2005-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ