Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Θύματα της κερδοσκοπίας οι εργάτες

Συνέπεια της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής είναι τα συχνά «ατυχήματα», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Τους κινδύνους στους οποίους η εργοδοτική ασυδοσία καταδικάζει καθημερινά τους εργάτες στα λατομεία, τα σχιστήρια και τις μάντρες πέτρας στην Κάρυστο, που επανέφερε στο προσκήνιο ο προχτεσινός τραγικός θάνατος του 35χρονου Αλβανού εργάτη Αμπντούλ Μετάζ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας με επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας και τη ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας.

Περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, η Ομοσπονδία τονίζει: «Ο νόμος που επικρατεί είναι "σκάβε και σκάσε". Κανένας δε γνωρίζει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει το ωράριο, ο εβδομαδιαίος χρόνος δουλιάς, οι μέρες ανάπαυσης. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, με μηχανήματα ασυντήρητα, ακατάλληλα για δουλιά, με φθαρμένα λάστιχα, χωρίς αριθμούς και πιστοποιητικά καταλληλότητας που χειρίζονται ανειδίκευτοι εργάτες. Ολα αυτά αποτελούν βασικούς παράγοντες ατυχημάτων που είναι φαινόμενο πολύ συχνό σ' αυτούς τους χώρους».

Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής, που προστατεύει την κερδοφορία του κεφαλαίου, γι' αυτό και η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας τις ευθύνες του υπουργείου και της Επιθεώρησης, επισημαίνει: «Αλήθεια, μπορεί η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας να μας πει πόσους ελέγχους έχει κάνει;... Πόσα πρόστιμα έχει επιβάλει; Πότε και ποια λατομεία έκλεισε γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις λειτουργίας;... Πόσα λατομεία έχουν άδεια λειτουργίας και πόσα λειτουργούν παράνομα;...».

Και ζητά να δρομολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα, με αφορμή και το πρόσφατο «ατύχημα». «Να διευκρινιστούν οι συνθήκες του εκ προ μελέτης ατυχήματος, να πληρώσει ο εργοδότης και όσοι άλλοι ευθύνονται, οι οποίοι προκαλούν με την ασέβειά τους στο νεκρό ισχυριζόμενοι ότι ο ίδιος προκάλεσε το θάνατό του. Να γίνουν έλεγχοι στα λατομεία, τα σχιστήρια, να μπουν πρόστιμα, να κλείσουν τα ακατάλληλα λατομεία. Να δημιουργηθεί υπηρεσία Επιθεώρησης στην Κάρυστο με διευρυμένες αρμοδιότητες και με τον κατάλληλο εξοπλισμό για μέτρηση ρύπανσης - θορύβου, με κατάλληλα αυτοκίνητα για να ανεβαίνουν στα λατομεία, κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ