Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Βάζουν τις παραμέτρους του «διαλόγου»

Παγίδα για τα λαϊκά στρώματα η όποια συμμετοχή στον ψευτοδιάλογο της απάτης

Παγίδα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας αποδείχνεται ο (προ)κατασκευασμένος «διάλογος» γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οπως ολοφάνερα προκύπτει και από σχετική μελέτη της «Alpha Bank» (του ομίλου Κωστόπουλου) οι συντεταγμένες αυτού του «διαλόγου» κατασκευάζονται στα χαλκεία της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, με μορφή «ερωτημάτων» του τύπου εάν για παράδειγμα είναι προτιμότερο το... σκανδιναβικό από το ιρλανδικό μοντέλο (ή το αντίστροφο) και άλλα αντίστοιχα ψευτοδιλήμματα, όλα εξίσου επικίνδυνα και βλαπτικά για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Οι πραγματικές βλέψεις τους στην κατεύθυνση κατεδάφισης εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις μορφές «ευέλικτης συνταξιοδότησης» κ.ά. προκύπτουν ανάγλυφα και από την εν λόγω «μελέτη» η οποία ανάμεσα σε άλλα βάζει τις παρακάτω «παραμέτρους»... διαλόγου:

  • Αναφέρουν πως οι «ευέλικτες συνθήκες εργασίας για τους ηλικιωμένους πρέπει να γίνουν μέρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε εργοδότες και εργαζόμενοι να τις συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους»(!)
  • Η «ευέλικτη συνταξιοδότηση να περιλαμβάνει ευέλικτους ρόλους και συνθήκες εργασίας, ευέλικτα ωράρια». Είναι φανερό πως ετοιμάζουν και αντίστοιχους «ευέλικτους μισθούς»
  • Κάνουν λόγο για «υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων» αξιώνοντας πολιτική ανάλογη με αυτή στα άλλα κράτη της ΕΕ και συγκεκριμένα «μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών με τη σταδιακή συσχέτιση των συνταξιοδοτικών αποδοχών με τα εισοδήματα σε όλα τα χρόνια εργασίας και όχι στα πιο αποδοτικά από αυτά».
  • Προσθέτουν πως «μια από τις σημαντικότερες πηγές εργατικού δυναμικού στο μέλλον καθίστανται οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι για τους οποίους θα πρέπει να αρθούν τα υπάρχοντα αντικίνητρα».
  • Την κατάργηση «σε ένα μεγάλο βαθμό των ευκαιριών για πρόωρη συνταξιοδότηση».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν χτες για τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, άδραξε την ευκαιρία δηλώνοντας σχετικά πως «σκοπεύουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και στο ασφαλιστικό». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει «επίγνωση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση», με διάλογο που θα «διαρκέσει για το υπόλοιπο της θητείας της παρούσας κυβέρνησης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ