Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Κάθε πέρσι και... καλύτερα!

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η κυβερνητική πολιτική επηρέασε αρνητικά - και το 2005 - το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων

«Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία επηρέασαν αρνητικά τον οικονομικό απολογισμό που έκαναν τα νοικοκυριά για το 2005», κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών (ακριβότερα καύσιμα, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ κλπ) όσο και της γενικότερης πολιτικής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας της εταιρείας ICAP (καταγράφει συστηματικά εδώ και χρόνια τις εκτιμήσεις των ελληνικών νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με την εν λόγω έρευνα, τεκμηριώνονται - και με στοιχεία - οι αρνητικές επιπτώσεις, που είχε και το 2005 η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική πάνω στα λαϊκά - κυρίως - εισοδήματα.

Τα ευρήματα της έρευνας της ICAP, που τεκμηριώνονται με μια σειρά πίνακες, μας πληροφορούν ότι:

  • Το 2005 διευρύνθηκε η «ψαλίδα» ανάμεσα στα νοικοκυριά που θεώρησαν ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε και εκείνα που έκριναν ότι υπήρξε βελτίωση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εκείνων που θεώρησαν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε αυξήθηκε οριακά σε 59,3% (μέγιστο εξαετίας), ενώ μειώθηκε και πάλι το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν βελτίωση (μόλις 7,3% και ελάχιστο εξαετίας). Η βασικότερη αιτία χειροτέρευσης του απολογισμού ήταν και πάλι η αίσθηση για άνοδο του κόστους διαβίωσης.
  • Για το τρέχον έτος, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι τα πράγματα «θα πάνε καλύτερα» (προφανώς καθώς υπάρχουν προσδοκίες για κάποιες παροχές ενόψει δημοτικών εκλογών). Συγκεκριμένα, το ποσοστό εκείνων οι οποίοι αναμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους το 2006 μειώθηκε στο 49,2%, πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα όμως αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό εκείνων οι οποίοι δεν αναμένουν ουσιώδη μεταβολή στα οικονομικά τους (34,5%). Το ότι δεν υπάρχει σαφής ανάκαμψη της αισιοδοξίας προκύπτει από το γεγονός ότι μόλις το 8,7% των νοικοκυριών αναμένουν βελτίωση το 2006, ποσοστό μάλιστα ελαφρά χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (9,6%).
  • Με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού οι προοπτικές για την πορεία του διαθέσιμου εισοδήματος του 2006 είναι επιδεινωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.

Η έρευνα διεξήχθη, στο δίμηνο Μάρτη - Απρίλη 2006 σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα 600 νοικοκυριών από όλη τη χώρα, με συνεντεύξεις (έγιναν με προσωπική επαφή με τους ερευνητές) και με τη χρήση έντυπου δομημένου ερωτηματολογίου στα σπίτια των ερωτώμενων.

Η γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας το 2005, όπως περιγράφεται και στη σχετική έρευνα της ICAP, ήταν η εξής: α) Συνέχισε να αναπτύσσεται με υψηλό, αν και κάπως μειωμένο, ρυθμό. β) Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και δευτερευόντως λόγω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας. γ) Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών αποδοχών μειώθηκε σημαντικά. δ) Η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση, που διευκολύνεται τα τελευταία χρόνια από την άνετη χρηματοδότηση που προσφέρει στα νοικοκυριά το τραπεζικό σύστημα, στήριξε τη συνέχιση της ανάπτυξης. ε) Στο μέτωπο της απασχόλησης σημειώθηκε μικρή πρόοδος, καθώς το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κάτω από το 10,0%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ