Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στο α' εξάμηνο έφτασαν τα 725,7 εκατ. ευρώ

Με ρυθμούς της τάξης των 5 εκατ. ευρώ τη μέρα συνεχίζει να αυξάνεται η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, οι οποίες - όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία - έχουν κατακλύσει την αγορά. Το συγκεκριμένο γεγονός δείχνει και το μέγεθος της οικονομικής ασφυξίας, κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που - ως οι πλέον «αδύναμοι κρίκοι» - πληρώνουν τα σπασμένα του ανταγωνισμού της «ελεύθερης» αγοράς. Την ίδια στιγμή τα «μαύρα κατάστιχα» της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων και απλών δανειοληπτών που απειλούνται με δικαστικά μέτρα και πλειστηριασμούς. Τα εν λόγω στοιχεία προέρχονται από την τράπεζα δεδομένων που τηρούν οι τραπεζίτες, την περιβόητη «Τειρεσίας ΑΕ».

Στο εξάμηνο Γενάρη-Ιούνη 2006 τα κάθε είδους φέσια στην αγορά διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Εφτασαν σε 629 εκατ. ευρώ από 666 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2005 εμφανίζοντας μείωση 5,5%. Γεγονός είναι πως οι τραπεζίτες παίρνουν αυξημένα μέτρα ελέγχου προκειμένου να αποτρέψουν το «φαινόμενο»
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Διογκώθηκαν σε 96,6 εκατ. ευρώ (από 79,3 εκατ. ευρώ πέρσι) εμφανίζοντας αύξηση 21,8%. Το συγκεκριμένο δείχνει και τον αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας των λαϊκών τάξεων για έγκαιρη αποπληρωμή δόσεων
  • Συνολικά, τα κάθε είδους φέσια διαμορφώθηκαν σε 725,7 εκατ. ευρώ (από 745,3 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας υποχώρηση 2,6%. Σε ημερήσια βάση τα «φέσια» διαμορφώνονται στο ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ