Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Να στείλουμε μήνυμα αντεπίθεσης

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη που παρουσιάστηκε, χτες, στο εκλογικό κέντρο

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Η ΝΑΣ καλεί το λαό να στείλει «μήνυμα αντεπίθεσης» στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στη διακήρυξή της, που παρουσιάστηκε χτες, τονίζει πως «μόνο με την ενίσχυση της ΝΑΣ και των αγωνιστικών ψηφοδελτίων στους δήμους προωθούνται τα λαϊκά συμφέροντα».

«Με την αλλαγή - συνεχίζει - του συσχετισμού της δύναμης παντού, και στην ΤΑ, θα συμβάλλουμε να ανοίξει ο δρόμος της συμμαχίας των εργαζομένων, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Στον αντιλαϊκό και αυταρχικό χαρακτήρα της σημερινής εξουσίας των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, που υπηρετούν και οι ΟΤΑ που ελέγχονται από τις δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου", υπάρχει απάντηση».

Απάντηση είναι, όπως σημειώνεται στη διακήρυξη, η «συσπείρωση και η πάλη για να αποτρέπουμε την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, για να έχουμε κατακτήσεις. Για να γίνει ένα βήμα για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας. Για να εξυπηρετούνται τα λαϊκά συμφέροντα, να ανήκει ο πλούτος που υπάρχει και παράγεται σ' αυτούς που τον παράγουν».

Αυτή τη διέξοδο εκφράζουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές.

Πολιτικός ο χαρακτήρας των εκλογών

Η ΝΑΣ σημειώνει πως στους «61 Δήμους και τις 5 Κοινότητες, από την Αττική ως τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, που καλύπτει συνολικά η Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, ο κύριος όγκος των προβλημάτων είναι κοινός. Τα προβλήματα απορρέουν από τη γενική πολιτική που προωθείται από τις κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει όλο και περισσότερες ευθύνες στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής στη βάση της ανταποδοτικότητας για τις υπηρεσίες που προσφέρει».

Συνεπώς «η μάχη των επικείμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του 2006 παίρνει, από τα ίδια τα πράγματα και τις εξελίξεις, γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Είναι μια γενική πολιτική μάχη, που διεξάγεται σε τοπικό επίπεδο», αφού οι εργαζόμενοι δέχονται ένα νέο γύρο επίθεσης, που χτυπάει όλες τις πλευρές της ζωής τους.

Οι υπαίτιοι των προβλημάτων

Στη συνέχεια δείχνει τους υπαίτιους των προβλημάτων και υπογραμμίζει: «Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ που παίρνονται καθημερινά σε όλους τους τομείς, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Πατάνε σταθερά στο έδαφος που έστρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ούτε άλλαξε, ούτε αλλάζει. Στηρίζει και σήμερα όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του, όπως το νόμο Ρέππα για το Ασφαλιστικό. Στηρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τις επιλογές της νέας τάξης, επέβαλε τα χαμηλά μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας».

Και τα δύο κόμματα - συνεχίζει - «υιοθέτησαν εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διευκολύνουν την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων παντού: στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, της εκτεταμένης εκμετάλλευσης της γης, των δασικών εκτάσεων και των παράκτιων περιοχών. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική προώθησαν στις Νομαρχίες, στους Δήμους και στα όργανα της ΤΑ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας - Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας - Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων)».

Ο ΣΥΝ - τονίζεται - βαδίζει στην ίδια λογική «και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Είναι συνοδοιπόρος του δικομματισμού στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Ζητά ψήφους για να τις μετακυλίσει στην πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας. Σε αρκετούς δήμους της Αθήνας συνδιοικεί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Συνολικά στην Αυτοδιοίκηση συμφώνησε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη δημοτική φορολογία, τη Δημοτική Αστυνομία. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης του διακηρύσσει ότι επιδιώκει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό επίπεδο».

Ψήφος για όλα τα λαϊκά προβλήματα

Στη διακήρυξη της ΝΑΣ σημειώνει πως βρίσκεται «στο πλευρό των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών και μεσαίων αγροτών και των οικογενειών τους» και καλεί σε «αντίσταση καθολική» στον «κοινωνικό μεσαίωνα».

Απευθύνεται στη νεολαία μιλώντας για τα προβλήματα της Παιδείας, το δικαίωμα στη μόρφωση, τα ναρκωτικά, αλλά και για ό,τι την απασχολεί. Προτείνει «ανάπτυξη και υποδομές υπέρ του λαού και όχι υπέρ των εργολάβων και των μονοπωλίων» και καταδικάζει «όλους τους αντιδραστικούς νόμους». Λέει «όχι στους φόρους, τα τέλη και την ανταποδοτικότητα που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια» και φυσικά δεν ξεχνάει την ανάγκη αντίστασης «στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Αλλάξετε τους συσχετισμούς

Για όλα τα παραπάνω η ΝΑΣ καλεί το λαό να απαντήσει αγωνιστικά και απευθύνει ξεκάθαρο κάλεσμα:

  • «Αλλάξτε τους συσχετισμούς για να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα, να μπει φρένο στα χειρότερα που προγραμματίζονται σε βάρος του λαού.
  • Καταδικάστε την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ως φορείς διακυβέρνησης και από τις θέσεις που κατέχουν σε Δήμους και Νομαρχίες.
  • Αποδυναμώστε τους στους Δήμους και τις Νομαρχίες.
  • Βάλτε τέλος στην αδιέξοδη μεταφορά της λαϊκής αγανάκτησης από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα. Αν δε δεχτούν ισχυρό πλήγμα και οι δύο θα αποθρασυνθούν κι άλλο, θα επιταχύνουν τα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Δεν αποτελούν λύση οι συνδυασμοί του Συνασπισμού. Είναι συνυπεύθυνοι γιατί συνδιοικούν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στήριξαν και ψήφισαν μαζί τους στα όργανα της ΤΑ όλες τις αντιδραστικές προσαρμογές στην Αυτοδιοίκηση.
  • Γυρίστε την πλάτη στο κόμμα του Καρατζαφέρη που επιχειρεί να εγκλωβίσει τη δυσαρέσκεια των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε αντιδραστική κατεύθυνση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ