Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ «ΚΟΡΩΝΑ»
Στην επιφάνεια οι άθλιες συνθήκες εργασίας

Η χτεσινή περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη, υποψήφιας δημάρχου Πειραιά, αποκάλυψε το όργιο της εκμετάλλευσης στο εργοστάσιο

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι η δύναμη είναι στα χέρια των εργατών, πως η ελπίδα είναι στους αγώνες, «εισέβαλε» χτες το πρωί μέσα στο εργοστάσιο ζυμαρικών «ΚΟΡΩΝΑ», ένα από τα πιο «σκληρά» γκέτο μέσα στην καρδιά του Πειραιά. Το μετέφεραν η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Πειραιάς Αναγέννηση» και βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη μαζί με τον Μιχάλη Νουφαρίτση, υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης και στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ηταν η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι δέχτηκαν τέτοια «επίσκεψη», γεγονός που αποτέλεσε γι' αυτούς μια τονωτική ανάσα, καθώς, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, ένιωσαν ότι δεν είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι απέναντι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις του επιχειρηματία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες μέρες, με παρέμβαση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κατάφεραν να πάρουν το μηνιάτικο του Μάη. Τους οφείλεται ολόκληρος ο Ιούνης, υπερωρίες, ενώ τώρα ο Βλησίδης ξεκίνησε «καινούριο βιολί». Οσους εργαζόμενους «διώχνει» για την καλοκαιρινή άδεια δεν τους καταβάλλει το επίδομα!

Επιπλέον, με την απειλή ότι θα το κλείσει και θα μετακομίσει στη ...Βουλγαρία, τους αναγκάζει να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα εργαζόμενες με 20 χρόνια δουλιάς και παιδιά, να παίρνουν το βασικό ημερομίσθιο. Και το εξωφρενικό: Με τους περίπου 20 συνολικά ας πούμε «μόνιμους» εργαζόμενους, εργάζεται άγνωστος αριθμός αλλοδαπών σε καθεστώς «μαύρης εργασίας». Υπολογίζονται πάνω από 20. Πριν από αρκετό καιρό ήταν Ινδοί, στη συνέχεια Πακιστανοί και τώρα, όπως είπαν οι ίδιοι, είναι από το Μπαγκλαντές.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν και θέτουν γενικότερο θέμα υγιεινής, αφού πρόκειται για εργοστάσιο τροφίμων. Αυτοσχέδιοι εξαερισμοί, πανάρχαια μηχανήματα, κανένα μέτρο ασφαλείας και η θερμοκρασία, ειδικά αυτή την εποχή, «χτυπάει κόκκινο», δημιουργώντας αίσθημα λιποθυμίας.

Η Ελπίδα Παντελάκη συνομίλησε με τους εργαζόμενους πόστο - πόστο. «Και μόνο που δουλεύετε σε τέτοιες συνθήκες έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από σας», τόνισε επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οι εργάτες να ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα δεκανίκια τους όπως τον ΣΥΝ, που με την πολιτική τους τροφοδοτούν την ασυδοσία του κάθε Βλησίδη. Τους κάλεσε, ταυτόχρονα με τη συσπείρωσή τους στις γραμμές του ΠΑΜΕ και την αποφασιστική συμμετοχή του καθενός στους αγώνες για την απόκρουση αυτής της εχθρικής για τα συμφέροντά τους πολιτικής, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και των επικείμενων εκλογών, για να στείλουν το μήνυμά τους, καταδικάζοντας τους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων στους δήμους και τη Νομαρχία, δίνοντας δύναμη στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ