Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιλαϊκό «νοικοκύρεμα» με συγχωνεύσεις

Το στίγμα έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που μίλησε και για «συγχώνευση του ΙΚΑ με το ΕΣΥ»

Συγχωνεύσεις ή και κατάργηση υγειονομικών μονάδων προβλέπει το «νοικοκύρεμα» των νοσοκομείων, ώστε να επιτευχθεί η περίφημη «οικονομία κλίμακας» που επαγγέλλεται, κατά κόρον, τελευταία ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ώστε να εξασφαλίσει, όπως υποστηρίζει, χρήματα για προσλήψεις.

Ηδη λειτουργεί Επιτροπή στο υπουργείο Υγείας που επεξεργάζεται αυτό το σχέδιο, το στίγμα του οποίου έδωσε ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας χτες το πρωί στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ. Παίρνοντας αφορμή από παρατήρηση τηλεθεατή ότι στο νομό Ηλείας λειτουργούν τρία υποβαθμισμένα νοσοκομεία (Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεσταίνων), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Εκεί που υπάρχουν όμορες νοσοκομειακές μονάδες θα μπορούσαν να αποτελούν ενιαίο οργανισμό, να μοιράζονται τις κλινικές και να αλληλοσυμπληρώνονται - κάτι που θα μας βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους αλλά και σε "οικονομία κλίμακας". Αυτό, για άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου κατά καιρούς χτίζονταν πολλά νοσοκομεία, τα οποία σήμερα υπολειτουργούν».

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων μελετάται η συγχώνευση του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας με το Αττικόν - παρότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής είχε δηλώσει ότι δε θα γίνει συγχώνευση των νοσοκομείων. Επίσης, στην Ηλεία θα μείνουν δύο νοσοκομεία, καθώς είναι υπό μελέτη η κατάργηση του νοσοκομείου στα Κρέσταινα.

Στα ίδια σχέδια εντάσσονται η συλλειτουργία εργαστηρίων όμορων νοσοκομείων (π.χ. του «Αρεταίειου», του «Αιγινήτειου» και του «Αλεξάνδρα») και η κοινή σίτιση στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» ή κοινή υπηρεσία πλυντηρίων για ομάδα νοσοκομείων.

Επικαιροποίηση του νόμων του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι σε τρεις μήνες θα δοθεί το πόρισμα της Επιτροπής υπό τον υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο για «τη συγχώνευση του ΙΚΑ με το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας εξήρε την ορθότητα του νόμου του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, λέγοντας: «Πήραμε αυτόν το νόμο, τον επικαιροποιούμε και θα τον εισάγουμε στη Βουλή». Πρόκειται για το νόμο 2519/1997 - που δεν εφαρμόστηκε ποτέ - και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία «Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», τα οποία θα απαρτίζονται απ' τις μονάδες ΠΦΥ του δημόσιου συστήματος υγείας, των ασφαλιστικών οργανισμών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της λειτουργίας -σύμφωνα με το νόμο 2519/1977 - είναι η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου Υγείας με τους φορείς που έχουν μονάδες ΠΦΥ, αντί να υπάρχουν δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ σε όλους τους κατοίκους της χώρας μέσα από ένα δημόσιο σύστημα πλήρως χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Χτες, συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή για την ΠΦΥ υπό τον Θανάση Γιαννόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ