Πέμπτη 20 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
32 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Δίκαιη και βιώσιμη λύση παραμένει το ζητούμενο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την απόβαση Τούρκων στην Κύπρο στις 20/7/1974
Από την απόβαση Τούρκων στην Κύπρο στις 20/7/1974
Συμπληρώνονται σήμερα 32 χρόνια από το Σάββατο της 20ής Ιούλη 1974, ημέρα τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Είχε προηγηθεί στις 15 Ιούλη, το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, που ανέτρεψε τον Μακάριο. Η Αγκυρα, με την αγγλοαμερικανική στήριξη, έβαλε μπροστά τα σχέδια της διχοτόμησης. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αττίλας 1» εκδηλώθηκε με απόβαση στη βόρεια ακτή της Κύπρου, ρίψεις αλεξιπτωτιστών στη Λευκωσία και βομβαρδισμούς κυπριακών πόλεων με βόμβες «ναπάλμ».

Στις 19 Ιούλη, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Σοβιετική Ενωση είχε προτείνει ψήφισμα καταδίκης του πραξικοπήματος, που όμως προσέκρουσε στο «βέτο» των ΗΠΑ.

Την πρώτη μέρα της εισβολής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το υπ' αριθμόν 353 ψήφισμά του, καταδίκασε την τουρκική εισβολή και ζήτησε την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ανακωχές και διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, που η τουρκική πλευρά χρησιμοποίησε για την προετοιμασία της τελικής επίθεσης. Υπό το βάρος των γεγονότων κατέρρευσε η στρατιωτική δικτατορία των Αθηνών και στις 24 Ιούλη 1974 ορκίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Κ. Καραμανλή.

Η εισβολή ολοκληρώθηκε με την επιχείρηση «Αττίλας 2» (14-16 Αυγούστου 1974) και την κατάληψη του 36,4% των εδαφών της Κύπρου. Κατοχή που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η τουρκική εισβολή ήταν τμήμα των γενικότερων διευθετήσεων που προωθούνταν και συνεχίζουν να προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο, τονίζει τα ακόλουθα:

«Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, 32 χρόνια μετά, παραμένει ζητούμενο.

Παρά τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό και τις εντονότατες πιέσεις που δέχεται ο κυπριακός λαός, ύψωσε φωνή αντίστασης, απέρριψε το "σχέδιο Ανάν" και διέψευσε τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι μετά το "όχι" θα επέλθει η καταστροφή για το Κυπριακό.

Η ΕΕ έχει ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Το λεγόμενο "ευρωπαϊκό κεκτημένο" έχει αποδειχτεί λόγια του αέρα.

Ο δρόμος της λύσης για το Κυπριακό πρέπει να έχει ως στόχο και αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, πολιτικά ανεξάρτητης Ομοσπονδίας, χωρίς διαιτητές και ελεγκτές, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένες βάσεις, με μια ενιαία πολιτική παρουσία, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα. Αυτό είναι και το πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εδώ και χρόνια.

Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα συνεχίσει την ενεργητική αλληλεγγύη και θα εντείνει την πίεση, ώστε να πραγματοποιηθεί σε αυτή τη βάση η επίλυση του Κυπριακού, στεκόμενο σταθερά αλληλέγγυο με τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Ο πρωθυπουργός

Στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού επικεντρώνει το μήνυμά του ο Κ. Καραμανλής, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένα τη λύση που επιδιώκει. Περιορίζεται στο σκόπιμα γενικόλογο και νεφελώδες «στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση»...

Ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ