Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τη ζωή μας

Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να βάλουν με τη δράση τους φρένο στην πολιτική που ευθύνεται για τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς και να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει ο κλάδος των οικοδόμων. Στις 9 Ιούνη, στο Πέραμα (φωτ.) ο 26χρονος Λαζά Νόκα σκοτώθηκε πέφτοντας απ' τον 6ο όροφο
Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει ο κλάδος των οικοδόμων. Στις 9 Ιούνη, στο Πέραμα (φωτ.) ο 26χρονος Λαζά Νόκα σκοτώθηκε πέφτοντας απ' τον 6ο όροφο
«Τώρα να παρθούν αποφασιστικά μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα! Το κυνήγι του κέρδους, η ασυδοσία των εργοδοτών, η εντατικοποίηση της δουλιάς σκοτώνουν! Με αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τη ζωή μας!».

Κάλεσμα αντίστασης στην πολιτική που, ευνοώντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ευθύνεται για όσους εργάτες δολοφονούνται και σακατεύονται καθημερινά στους χώρους εργασίας, απευθύνει σε κάθε εργαζόμενο με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2006 έχουν σκοτωθεί σε εργατικά «ατυχήματα» 66 οικοδόμοι, ενώ την τελευταία δεκαετία, οι νεκροί εργάτες του κλάδου φτάνουν τους 800!

Η εντατικοποίηση, η κατάργηση του σταθερού, ημερήσιου χρόνου εργασίας, η συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ που επιταχύνει τη συνολικότερη αντιασφαλιστική επίθεση, η μεθόδευση της παράτασης του εργάσιμου βίου, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια πολλαπλασιάζουν διαρκώς τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. «Μαζί μ' αυτά - προσθέτει η Ομοσπονδία - προστίθενται και οι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι μηχανισμοί ελέγχου στους χώρους δουλιάς. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ διαθέτουν δισεκατομμύρια για πολεμικές δαπάνες για να στέλνουν στρατό στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και όπου αλλού προστάζουν οι ιμπεριαλιστές, ενώ απλόχερα χαρίζουν "ζεστό χρήμα" στους εργοδότες, στο κεφάλαιο, αρνούνται να επανδρώσουν τους μηχανισμούς ελέγχου, να προσλάβουν προσωπικό, να το εκπαιδεύσουν, να το επανδρώσουν με επαρκή μέσα για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι».

Και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη: «Τα εργοδοτικά εγκλήματα στην οικοδομή και γενικά στους χώρους δουλιάς ούτε ανεξήγητα είναι, ούτε αποτέλεσμα της κακιάς ώρας, ούτε ευθύνη του εργάτη, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής βαθιά ταξικής που ασκούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, είναι η πολιτική που τα πάντα τα υποτάσσει στην κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την αντοχή της οικονομίας». Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της να αξιοποιήσουν τις εκλογές του Οκτώβρη για να δώσουν «ισχυρό χτύπημα στις δυνάμεις που στηρίζουν το κεφάλαιο και εχθρεύονται την εργατική τάξη».

Μεταξύ άλλων απαιτεί: 7ωρο-5ήμερο-35ωρο για όλους, σύνταξη στα 55-50 για τους άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Να καταργηθούν οι ιδιωτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί η εργοδοσία, να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ. Να συγκροτηθεί Κρατικό Σώμα Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένο σ' ένα Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ