Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ
Υπόλογοι στο λαό οι πολιτικοί υπεύθυνοι

Παρέλαση στελεχών της κυβέρνησης, της νομαρχιακής και δημοτικής αρχής, σε μια προσπάθεια να συγκαλυφτούν οι υπαίτιοι για την τοξική βόμβα που σιγοκαίει στην περιοχή

Επί μιάμιση σχεδόν εβδομάδα, η χωματερή συνεχίζει να σιγοκαίει

Motion Team

Επί μιάμιση σχεδόν εβδομάδα, η χωματερή συνεχίζει να σιγοκαίει
Εξακολουθεί να σιγοκαίει στα βαθύτερα στρώματα η χωματερή των Ταγαράδων, απελευθερώνοντας επικίνδυνες τοξικές ουσίες, που απειλούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η φωτιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή 14 Ιούλη από διασταλάζοντα υγρά. Ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι συνέπειες στο ευρύτερο περιβάλλον καθώς συνεχίζονται οι εργασίες επιχωμάτωσης. Την περιοχή επισκέφτηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός σε μία προσπάθεια να κουκουλώσει το πρόβλημα και να «καθησυχάσει» τους παραγωγούς. Οπως ανακοίνωσε, ο ΕΛΟΓ κι ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» εξετάζουν αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής έχουν προσβληθεί από τοξικές ουσίες. Και συνέστησε... καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, χωρίς να ανακοινώσει κανένα μέτρο αποζημίωσης των κτηνοτρόφων. Απλά ανέφερε ότι η πολιτεία διερευνά τον τρόπο για την αποζημίωσή τους.

Τις ευθύνες της διοίκησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης αποποιήθηκε με δηλώσεις του ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης (ΝΔ). Την ίδια τακτική με το νομάρχη επέλεξε κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος (ΝΔ) στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης. Την Κυριακή σε επίσκεψή του στους Ταγαράδες ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος δήλωσε ότι «η καταστροφή ήταν αναμενόμενη, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα λόγω της προσωρινότητας». Μια... προσωρινότητα που διήρκεσε περίπου 15 χρόνια (γιατί η χωματερή Ταγαράδων θεωρούνταν κορεσμένη από το 1990). Ως αποτέλεσμα, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δημιουργήθηκε η σημερινή πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Χρειάζονται λαϊκοί αγώνες

Τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, που προκαλεί η φωτιά στη χωματερή των Ταγαράδων, καταγγέλλει η αγωνιστική δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά», καλώντας τους Καλαμαριώτες να διεκδικήσουν μαζί με τους κατοίκους των Ταγαράδων σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αναγκαίων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό, αλλά και των άλλων αναγκαίων περιβαλλοντικών έργων.

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν να κλείσει η χωματερή και να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προειδοποίησαν με κλιμάκωση του αγώνα τους αν δε ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά» τονίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς από τη φωτιά απελευθερώνονται στο περιβάλλον τοξικές ουσίες, που απειλούν τη δημόσια υγεία, μολύνοντας την ατμόσφαιρα και το υπέδαφος της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στην τροφική αλυσίδα.

Καλεί όλους τους Καλαμαριώτες και τους κατοίκους των Ταγαράδων να αγωνιστούν:

  • Για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση των βλαβών και των καταστροφών, που προκάλεσε το συμβάν, για τον περιορισμό και την αποκατάσταση των βλαβερών συνεπειών από τη λειτουργία της χωματερής.
  • Να τερματιστεί η λειτουργία της χωματερής των Ταγαράδων κι όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών στο νομό.
  • Αμεσα να αρχίσει το έργο απορρύπανσης, αποκατάστασης κι ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής.
  • Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό και των άλλων αναγκαίων περιβαλλοντικών έργων.
Πλήγμα στην κτηνοτροφία

Από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε η διοχέτευση στην κατανάλωση των προϊόντων των κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη χωματερή. Στην περιοχή υπάρχουν 22 κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο προορίζεται μόνο για την παρασκευή τυροκομικών προϊόντων. Σε όσα τυροκομεία διοχετεύτηκε ήδη γάλα ελέγχεται το τυρί για την παρουσία διοξινών. Από χτες το γάλα συγκεντρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δείγματα θα στέλνονται για μετρήσεις στο «Δημόκριτο». Παράλληλα θα καταγράφεται η ποσότητα του γάλακτος που θα συγκεντρώνεται από κάθε παραγωγό το οποίο, στη συνέχεια, θα καταστρέφεται στο βιολογικό καθαρισμό.

Εξάλλου, τη χρηματοδότηση δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και έκτακτη χρηματοδότηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος χρηματοδοτείται με την ένταξή του στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας» με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ προκειμένου αυτός να εκτελέσει τα απαραίτητα έργα ευθύνης του για την ομαλή λειτουργία της χωματερής Ταγαράδων. Με το έργο θα σταθεροποιηθούν τα υπάρχοντα πρανή, ύψους έως 80 μέτρων, με την τοποθέτηση πλέγματος πρανών και την απομάκρυνση των υπαρχόντων ποσοτήτων διάσπαρτης λάσπης και απορριμμάτων, θα εγκατασταθεί σύστημα απαγωγής του εκλυόμενου βιοαερίου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ