Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Αλληλεγγύη στους λαούς που απειλούνται

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΑΣ (στο βήμα ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Ηλίας Νικολόπουλος)
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΝΑΣ (στο βήμα ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Ηλίας Νικολόπουλος)
Ο Γιώργος Μαυρίκος, με αφορμή τους πανηγυρικούς για την 24η Ιούλη, σχολίασε πως «τριάντα δύο χρόνια από την πτώση της χούντας θα περισσέψουν και σήμερα οι πανηγυρισμοί. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε. Δίπλα μας, στο όνομα της δημοκρατίας, οι ιμπεριαλιστές μακελεύουν λαούς στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, στο Ιράκ. Κατοχικές δυνάμεις δυναστεύουν λαούς στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν». Τόνισε ξεκάθαρα πως «η αστική εξουσία αλλάζει μορφές, δεν αλλάζει περιεχόμενο».

Στη συνέχεια της εισηγητικής ομιλίας του σημείωσε πως «αν κάτι άλλαξε στο μεσοδιάστημα από την 24 Ιούλη του 1974 είναι μία πρόσκαιρη εκτόνωση της λαϊκής οργής, καθώς λεηλατήθηκαν ιδέες και οράματα, έγινε προσπάθεια να πειστεί ο λαός ότι τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης είναι και δικά του συμφέροντα, ότι στο όνομα κάποιων υποτιθέμενων "εθνικών" συμφερόντων, που είναι δήθεν κοινά για όλους, πρέπει να υποτάσσεται στις κάθε φορά επιλογές του ιμπεριαλισμού».

Θύμισε πως στη διακήρυξη της ΝΑΣ αφιερώνεται μία από τις 12 σελίδες της για να δηλωθεί το ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δείχνοντας τη σημασία που δείχνει ο συνδυασμός για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα. «Για μας αυτό είναι σοβαρό ζήτημα, είναι και κριτήριο ψήφου», υπογράμμισε. Στη συνέχεια ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε πως «είναι περισσότερο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά σήμερα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που απειλούνται. Να αξιώσουμε να μην τηρηθεί καμία συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα μας σε συμμετοχή σ' αυτούς τους πολέμους. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι. Να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

Για τη συμμετοχή της χώρας μας στο μοίρασμα της λείας με βάση το συσχετισμό της δύναμης στην παγκόσμια αλυσίδα του ιμπεριαλισμού, είπε ξεκάθαρα πως «αυτό συμφέρει την αστική τάξη, είναι ενάντια στην εργατική και τα λαϊκά στρώματα και της χώρας μας και των γύρω χωρών». Οσο για την πρόταση εγκαθίδρυσης ΝΑΤΟικής δύναμης στο Λίβανο σχολίασε: «Είναι σα να βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»...

Αναφερόμενος στο θέμα του Αιγαίου, σημείωσε πως «επί της ουσίας έχει περάσει πλέον σε καθεστώς επιδιαιτησίας, με κυρίαρχο σε αυτό το ΝΑΤΟ. Η διχοτόμηση προωθείται βήμα - βήμα. Η Τουρκία τίποτα δε θα μπορούσε να κάνει αν δεν είχε τις πλάτες και τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, την ανοχή της ΕΕ».

Ο Γ. Μαυρίκος, επανερχόμενος στο θέμα της Μέσης Ανατολής, τόνισε πως «στόχος των ιμπεριαλιστών είναι το ξαναμοίρασμα της περιοχής, το πλιάτσικο πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές». Σε αντίθεση με αυτούς τους σχεδιασμούς η ΝΑΣ καλεί να παλέψουμε για:

  • Την άμεση διακοπή των επιθέσεων και στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
  • Το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που κρατούν οι Ισραηλινοί.
  • Την πλήρη διάλυση των εποικισμών και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα κατεχόμενα εδάφη του 1967.
  • Τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους (Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη) με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.
  • Τη λύση του ζητήματος των προσφύγων.

Μόνο η απόσυρση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα και το Λίβανο, τονίζει, και μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη θα έβαζε ένα τέλος στην αιματοχυσία και θα εγγυόταν την ασφάλεια όλων των λαών της Μέσης Ανατολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ