Σάββατο 29 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανεξέλεγκτη κατάσταση

Μιλούν στο «Ρ» οι Γιάννης Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Λιπασμάτων

Τέτοιες καταστάσεις όπως το Φλεβάρη του 2004 στο εργοστάσιο «ΔΙΑΝΑ» (φωτό), φοβούνται πως θα ξαναζήσουν εργαζόμενοι και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Τέτοιες καταστάσεις όπως το Φλεβάρη του 2004 στο εργοστάσιο «ΔΙΑΝΑ» (φωτό), φοβούνται πως θα ξαναζήσουν εργαζόμενοι και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο είναι σοβαρός, αν συντρέξουν συγκεκριμένες συνθήκες. Στην περίπτωση πυρκαγιάς θα προκληθεί αλυσιδωτή επέκτασή της στις συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης και στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ σε περίπτωση έκρηξης είναι άγνωστο ποια θα είναι η συμπεριφορά της. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι εργάτες της ΒΙΠΕ εξαιτίας της έλλειψης των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας.

Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει σε επιστήμονες, που έχουν καταθέσει σχετική μελέτη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Σχετική καταγγελία έχει κάνει κι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, απαιτώντας από τη διοίκηση της ΝΑΘ να πάρει την πολιτική ευθύνη και να καταδείξει τους υπεύθυνους για την ανοχή της Πολιτείας απέναντι στην ασυδοσία των βιομηχάνων της ΒΙΠΕ, αλλά και να παλέψει για τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας της ΒΙΠΕ. Καμία σοβαρή πολιτική απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα ενώ ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος εγκυμονεί.

Καθημερινά οι οχλήσεις της ΒΙΠΕ από 5.000 περίπου επιχειρήσεις μολύνουν το αέρα, το νερό, το έδαφος της δυτικής Θεσσαλονίκης και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4 βιομηχανικά ατυχήματα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Ηταν η πυρκαγιά της «JET OIL» το 1986, που απείλησε όλη τη Θεσσαλονίκη. Η πυρκαγιά στις αποθήκες της «ΔΙΑΝΑ» το 2004, που κάηκαν όγκοι φυτοφαρμάκων με σοβαρές επίσης επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και, τέλος, οι δύο πυρκαγιές στα εργοστάσια χρωμάτων του Βασιλειάδη, που κάηκαν χρώματα και διαλύτες απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες.

Ο Γιάννης Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ κι υποψήφιος νομάρχης, μας εξηγεί ότι η ΒΙΠΕ υπάγεται στους όρους της οδηγίας «ΣΕΒΕΖΟ 2», η οποία υποχρεώνει όλες τις μονάδες και τις αποθήκες της ΒΙΠΕ να έχουν καταθέσει στη Νομαρχία τα απαιτούμενα στοιχεία για να έχουν δικαίωμα λειτουργίας σε αυτή. Και πως χρειάζεται να καταθέσουν επιπλέον ένα Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης και σχέδιο Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης.

«Η κατάσταση, όμως, είναι ανεξέλεγκτη» σημειώνει και σχολιάζει πως «μόνο τα 2/3 της ΒΙΠΕ έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να μπορεί να φανεί στο σύνολό της η εικόνα της ΒΙΠΕ με τις απαραίτητες συγκρίσεις, αλληλοεξαρτήσεις των μονάδων κλπ., και να μπορεί να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης και πρόληψης». Και προσθέτει: «Καμία κυβέρνηση, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα ατυχήματα, που έχουν γίνει αλλά και για ένα ενδεχόμενο ατύχημα. Το ίδιο ισχύει και για την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Ο λαός του νομού της Θεσσαλονίκης πρέπει να τους καταδικάσει στη συνείδησή του και με την ψήφο του να απαιτήσει ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης κι αντιμετώπισης ατυχημάτων για τη ΒΙΠΕ. Η διοίκηση της ΝΑΘ κλείνει τα μάτια μπροστά στον κίνδυνο και δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί, να έρθει σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα».

Ο Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Λιπασμάτων, μιλά στο «Ρ» για τους σοβαρούς κινδύνους, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα των αιτημάτων του ΠΑΜΕ: «Σήμερα η περιοχή της ΒΙΠΕ κατοικείται με πάνω από 45.000 κατοίκους και έχει πάνω από 5.000 επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι χώροι συγκέντρωσης επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων δεν υπάρχει καμία συνολική μελέτη χωροθέτησης κι επικινδυνότητας για την περιοχή.

Γίνεται ανεξέλεγκτη συσσώρευση χημικών προϊόντων κι άλλων επικίνδυνων ουσιών. Δεν τηρούνται ούτε κι αυτές οι οδηγίες που είναι μέσα από νόμους, που προβλέπουν σχέδιο πρόληψης ατυχημάτων έκτασης. Είναι γνωστό από επίσημα στοιχεία ότι η υγεία των κατοίκων στις περιοχές Σταυρούπολης, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου - Κορδελιού είναι βεβαρημένη από τις κάθε είδους νεοπλασίες, αλλεργίες, άσθματα κ.ά. Παρ' όλα αυτά, δεν παίρνονται μέτρα ασφαλείας, υπάρχει έλλειψη γιατρών εργασίας, τεχνικών ασφαλείας, οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας έχουν εγκαταλειφθεί λόγω εργοδοτικής τρομοκρατίας. Οι εργοδότες δεν πληρώνουν για τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα που θα μείωναν τους ρύπους. Δεν υπάρχει χώρος υγειονομικής ταφής βιομηχανικών αποβλήτων. Οι εργάτες της ΒΙΠΕ μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό της περιοχής πρέπει να απαιτήσουν μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας κάτω από κρατικό έλεγχο ενταγμένο στα πλαίσια ενός σύγχρονου δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας».


Μ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί διασφάλιση των εργαζομένων και μέτρα πρόληψης μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Γομοστό (2024-07-18 00:00:00.0)
Μπουρλότο στη βιομηχανική περιοχή (2006-07-18 00:00:00.0)
«Προκρούστεια» λύση με συγχωνεύσεις σχολείων (2005-02-18 00:00:00.0)
Νεκρός στο «μεροκάματο του τρόμου» (2003-09-18 00:00:00.0)
Ανεπαρκή τα μέτρα ασφάλειας (1999-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ