Σάββατο 29 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενεργός συμμετοχή στο αμερικανικό σχέδιο

Ενεργά συμμετέχει η κυβέρνηση Καραμανλή σε όλες τις διαβουλεύσεις που γίνονται για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Λίβανο τόσο για τη σύνθεση και την αποστολή της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης κατοχής, όσο και για την «αναμόρφωση» της ευρύτερης περιοχής, στη βάση του αμερικανικού σχεδίου για τη «νέα Μέση Ανατολή».

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, επιβεβαίωσε χτες τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις που γίνονται στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός και τη «μόνιμη ειρήνη».

Σε δηλώσεις που έκανε από τα Γιάννενα, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών Εξωτερικού, η Ντ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι μετά τη διάσκεψη της Ρώμης συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα. «Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο που όλοι έχουμε, την άμεση κατάπαυση του πυρός και το νέο χρονοδιάγραμμα προς μια πορεία ειρήνης διαρκείας στην περιοχή», τόνισε.

Σε ερώτηση, αν διαφαίνεται σύντομα λύση του προβλήματος, απάντησε: «Θα μπορούσα πάρα πολύ εύκολα να σας πω ότι βλέπω μια λύση σύντομα. Δεν είμαι όμως σε θέση ακόμη να το πω αυτό. Οι προσπάθειες συνεχίζουν να είναι πυρετώδεις. Είμαστε όλοι σε συνεχείς διαβουλεύσεις, νυχθημερόν θα έλεγα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε τα εμπλεκόμενα μέρη ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση. Λύση μπορεί να είναι μόνο η πολιτική και η διπλωματία».

Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη επέμβασης και κατοχής επιβεβαίωσε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, δηλώνοντας ότι το θέμα «δεν είναι της παρούσης», αλλά «όλα θα συζητηθούν στους διεθνείς οργανισμούς, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και θα παρθούν αποφάσεις», αφήνοντας να διαφανεί η βούληση για συμμετοχή.

«Εδρα» των Αμερικανών

Η στάση που κρατάει η κυβέρνηση έχει κερδίσει την «εκτίμηση» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που επιλέγουν τη χώρα μας ως «έδρα» για τη διεξαγωγή επαφών και συσκέψεων μεταξύ στελεχών της με «διαμορφωτές των εξελίξεων» και «της κοινής γνώμης» από χώρες της περιοχής, προς υποστήριξη των αμερικανικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή. Μια τέτοια κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή «διπλωματικών στελεχών δεύτερου επιπέδου» από το Ισραήλ και διάφορα αραβικά καθεστώτα πραγματοποιήθηκε χτες και προχτές. Οπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», η σύσκεψη άρχισε με χαιρετισμό του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις, ο οποίος εξήρε το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή και ενδεικτικό αυτού του ρόλου είναι ότι η σύσκεψη αυτή πραγματοποιείται στην Ελλάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ