Σάββατο 29 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ;

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Οι φήμες για ενδεχόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ σε ουγγρικό έδαφος έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη χώρα, με την κυβέρνηση να διαψεύδει κάτι τέτοιο, λέγοντας πως είναι ανυπόστατες.

Πρόσφατα η τσέχικη εφημερίδα «Μλάντα Φρόντα Ντνες» έγραψε πως η Ουγγαρία θεωρείται η πιθανότερη υποψήφια για την εγκατάσταση στο έδαφός της ενός λεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη ειδική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ έχει επισκεφθεί την Πολωνία και την Τσεχία και έχουν αναζητήσει τις τοποθεσίες για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει δηλώσει την προθυμία της να «φιλοξενήσει» αμερικανικές βάσεις πυραύλων, ενώ η Τσεχία, λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα (αφού μετά τις εκλογές της 2-3 Ιούνη δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση), δεν έχει πάρει επίσημη θέση. Πάντως, ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών», που ήρθε πρώτο στις εκλογές, έχει υποστηρίξει ότι την απόφαση θα πρέπει να την πάρει το κοινοβούλιο της χώρας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει την εγκατάσταση δέκα αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη μέχρι το 2011, υποτίθεται για να αντιμετωπιστούν πιθανοί ιρανικοί πύραυλοι μακρού βεληνεκούς.

Και η Ρουμανία στο «μαντρί»

Τον ιδιαίτερα σοβαρό ρόλο της Ρουμανίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο, την Πέμπτη το βράδυ, με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Τράιαν Μπασέσκου. Ο τελευταίος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η κυβέρνηση της Ρουμανίας παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ «στη στήριξη της δημοκρατίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στη στήριξη δημοκρατικών καθεστώτων σ' αυτές τις χώρες ως λύση ελευθερίας σ' αυτή την περιοχή».

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την επικείμενη εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Ρουμανία, συμφωνία που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και έχει διάρκεια 10 χρόνων, για διμερή θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μαύρη Θάλασσα, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ - Ρωσίας (2016-05-13 00:00:00.0)
Αμερικανικές βάσεις σε Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια (2009-12-20 00:00:00.0)
Μπάρακ Ομπάμα (2009-09-20 00:00:00.0)
Να σταματήσουμε την ανάπτυξη των νέων βάσεων των ΗΠΑ σε Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Βουλγαρία (2007-07-01 00:00:00.0)
Προς νέα «ασπίδα» στη Νότια Ευρώπη (2007-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ