Σάββατο 29 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Ετοιμάζεται νέο εκβιαστικό σχέδιο ψηφίσματος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος που θα θέτει διορία έως τις 31 Αυγούστου στο Ιράν να διακόψει κάθε διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, υποστηρίζοντας ότι εφόσον εγκριθεί το σχέδιο ψηφίσματος και σε περίπτωση που το Ιράν δε συμμορφωθεί, «τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων». Εκτός από τον Μπόλτον, το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου ψηφίσματος δεν επιβεβαιωνόταν από άλλες διπλωματικές πηγές.

Κατά τα άλλα, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε νέα έκκληση προς την Τεχεράνη να «εξετάσει το συντομότερο δυνατό το πακέτο προτάσεων που της παρουσιάστηκε από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία». Ο Λαβρόφ προέτρεψε την ιρανική ηγεσία να «απαντήσει θετικά». Η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει την απάντησή της μέχρι τις 22 Αυγούστου.

Κατά τα άλλα, ο γερμανικός Τύπος υποστηρίζει ότι την επόμενη βδομάδα μεταβαίνει στην ιρανική πρωτεύουσα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, προσκαλεσμένος του πρώην υπευθύνου του ιρανικού πυρηνικού φακέλου, Χασάν Ροχανί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Φίσερ θα μιλήσει για τις ιρανο-ευρωπαϊκές σχέσεις σε συνέδριο κέντρου στρατηγικών ερευνών, ενώ δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ