Σάββατο 29 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συνέχεια του αιματοκυλίσματος και της καταστροφής

Η καθημερινότητα στην Τζαμπάλιγια

Associated Press

Η καθημερινότητα στην Τζαμπάλιγια
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Απόλυτη καταστροφή άφησαν πίσω τους τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρώντας, μετά από διήμερες επιχειρήσεις, από την περίμετρο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλιγια και της συνοικίας Σουτζάιγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αντίθετα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή Σούφα, επίσης στο βορρά. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς προειδοποίησε ότι η κατάσταση, εφόσον κανείς δεν υποχρεώνει το Ισραήλ να τερματίσει τις επιχειρήσεις του, θα γίνει ακόμη χειρότερη, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τη διήμερη αυτή εισβολή. Κατά τον ισραηλινό στρατό «εξολοθρεύτηκαν 25 τρομοκράτες». Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, όμως, διαβεβαιώνουν ότι μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται μόνο 13 ένοπλοι, ενώ αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι είναι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1 βρέφους, 2 παιδιών, 2 εφήβων και μίας ηλικιωμένης.

Οπως υποστήριζαν οι παλαιστινιακές αρχές, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν αρκέστηκαν μόνο στο αιματοκύλισμα. Κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια, τουλάχιστον 2 πηγάδια, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει για την τροφοδοσία της περιοχής με νερό, ισοπέδωσαν γραμμές ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών και διέλυσαν σχεδόν ολοκληρωτικά το υδροδοτικό δίκτυο της περιοχής όπως και όλες τις εκεί αγροτικές καλλιέργειες.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας συμπληρώνουν πλέον ένα μήνα, με πρόσχημα πάντα την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Σε αυτό το μήνα, έχουν σκοτωθεί 145 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους άμαχοι και παιδιά, 1 Ισραηλινός στρατιώτης, έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες και έχει καταστραφεί, σχεδόν ολοκληρωτικά, η, ούτως ή άλλως, ελλιπέστατη υποδομή της περιοχής με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας να βιώνει, ήδη, τις συνέπειες μιας ανείπωτης ανθρωπιστικής τραγωδίας.

Την κρισιμότητα της κατάστασης αναγνώρισε και η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φερέρο-Βαλντέρ, που επισκέφτηκε τη Λωρίδα της Γάζας και νοσοκομεία της την Πέμπτη, και μίλησε για «ολοκληρωτική απερίγραπτη καταστροφή». Η Επίτροπος, βέβαια, επέμεινε στην υποκριτική στάση της ΕΕ, αρνούμενη να αποδώσει τις ευθύνες στους πραγματικούς ένοχους και να καταδικάσει την ισραηλινή εισβολή. Αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η ΕΕ θα χορηγήσει, τις αμέσως επόμενες μέρες, το τρίτο μέρος της έκτακτης βοήθειας 40 εκατομμυρίων ευρώ προς τις υποδομές της Παλαιστινιακής Αρχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινές ...«δημόσιες σχέσεις» (2010-06-26 00:00:00.0)
Να σταματήσει ο αποκλεισμός (2008-01-26 00:00:00.0)
Φονικές ισραηλινές εισβολές (2006-07-20 00:00:00.0)
«Διάλειμμα» ισραηλινών επιδρομών, κλιμάκωση εσωτερικά (2005-10-04 00:00:00.0)
Νέες επεκτάσεις σε εποικισμούς (2004-08-03 00:00:00.0)
Απόλυτη υποστήριξη Μπους στο Σαρόν (2004-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ