Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να αρχίσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το γαλλο-αμερικανικό σχέδιο απόφασης, με το Παρίσι να «μετατοπίζεται» ελαφρώς και να τάσσεται υπέρ των τροποποιήσεων που ζητά η λιβανική κυβέρνηση και ο αραβικός κόσμος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με νέα δεδομένα αναμενόταν να αρχίσει αργά χτες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητήσει το αμερικανο-γαλλικό σχέδιο απόφασης για τον πόλεμο στο Λίβανο. Με βάση αυτά, δεν αναμενόταν η υιοθέτηση κάποιας απόφασης, εκτός απροόπτου, πριν από σήμερα το βράδυ ή ακόμη και αύριο στην καλύτερη περίπτωση.

Το Παρίσι, αν και δεν υπαναχώρησε από ορισμένες βασικές θέσεις που ουσιαστικά στηρίζουν τις ισραηλινές αιτιάσεις, «άλλαξε» ελαφρώς ρότα και επισήμως υιοθέτησε τη λιβανική θέση για άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο και ανάπτυξη 15.000 Λιβανέζων στρατιωτών. Την άποψη αυτή αναμενόταν να θέσει επιτακτικά η τριμελής αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου (υπουργοί Εξωτερικών Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου) απαιτώντας να τροποποιηθεί σχετικά το σχέδιο απόφασης.

Επίσης, η αραβική αντιπροσωπεία εκπροσωπώντας τη λιβανική ηγεσία αναμενόταν να ξεκαθαρίσει ότι όταν ζητά αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, συμπεριλαμβάνει σε αυτήν και την περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα. Αν όλα αυτά γίνουν, τότε η «Χεζμπολάχ», όπως ανακοινώθηκε και από τους εκπροσώπους της στο λιβανικό υπουργικό συμβούλιο, αποδέχεται το ενδεχόμενο αφοπλισμού της, αφού πλέον δε θα υπάρχει κατοχική δύναμη στο Λίβανο.

Η λιβανική πρόταση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών. Ο Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί μίλησε για «πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός» και προεξόφλησε ότι η χώρα του αναζητά ήδη τρόπους υλοποίησης της πρότασης αυτής στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, ο Γάλλος Πρόεδρος διέκοψε τις θερινές του διακοπές και αναμενόταν να έχει έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, αλλά και τον πρωθυπουργό ντε Βιλπέν, στην Τουλόν της νότιας Γαλλίας.

Εκτός, βέβαια, από το συγκεκριμένο σημείο, το λιβανικό σχέδιο εμπεριέχει και ορισμένα άλλα «αγκάθια». Ενα από αυτά είναι η μορφή και η αποστολή της διεθνούς δύναμης, καθώς η λιβανική κυβέρνηση αποδέχεται μια διεθνή δύναμη, υπό τη μορφή, όμως, της παρούσας δύναμης του ΟΗΕ, δηλαδή χωρίς εντολές για εμπλοκή στη διαδικασία αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ».

Ο Φουάντ Σινιόρα, πάντως, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» την υποστήριξη που έλαβε από το σύνολο του αραβικού κόσμου το σχέδιό του. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο διπλωματικός «πόλεμος που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη είναι πολύ σκληρότερος από τις αιματηρές ισραηλινές επιθέσεις», χωρίς να παραλείψει να τονίσει τη «θρυλική επιμονή της "Χεζμπολάχ", παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αντικείμενο επικρίσεων και της επιρρίπτονται ευθύνες με αφορμή το πρόσχημα της σύλληψης των 2 Ισραηλινών στρατιωτών».

Αμερικανο-ισραηλινή επιμονή και επιφυλάξεις

Αρνητική ήταν η αρχική αντίδραση της Ουάσιγκτον στη λιβανο-αραβική θέση διά στόματος Μπους, που υποστήριξε ότι «είναι επικίνδυνη η ύπαρξη ενός κενού στο νότιο Λίβανο μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τη λιβανική πρόταση «ενδιαφέρουσα». Λίγο νωρίτερα, όμως, ο εκπρόσωπός του Αβι Παζνέρ ξεκαθάριζε ότι «θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για άλλον ένα ελιγμό». Η ισραηλινή πλευρά, επί της ουσίας, απέφυγε να πάρει θέση περιμένοντας, προφανώς, τις τελικές αντιδράσεις των «καλών της συμμάχων».

«Βασιλικότερος του βασιλέως», αντίθετα, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που βρέθηκε, χτες, στη Βηρυτό για επαφές με τη λιβανική ηγεσία. Ο Φραν Βάλτερ Σταϊνμάγιερ εξήρε το αμερικανο-γαλλικό σχέδιο απόφασης και μάλιστα «μάλωσε» τη λιβανική ηγεσία, υπενθυμίζοντάς της ότι «δεν είναι σε θέση, αφού δεν είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να απαιτεί τροποποιήσεις. Η απόφαση θα ληφθεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Βηρυτός θα πρέπει να τη δεχτεί», κατέληξε!

Προσεκτικότερη εμφανίζεται η ρωσική διπλωματία. Η Μόσχα, διαβλέποντας προφανώς νέες μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά στη λήψη μιας απόφασης, διαμήνυε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μιας «άμεσης απόφασης που θα θέτει το ζήτημα μιας εκεχειρίας ανθρωπιστικού χαρακτήρα τουλάχιστον», ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι διάκειται θετικά υπέρ της λιβανο-αραβικής πρότασης και ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί, χωρίς τροποποιήσεις, το υπάρχον γαλλο-αμερικανικό σχέδιο.

Τέλος, ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας του «άμεση κατάπαυση του πυρός και τιμωρία των εγκληματιών πολέμου», ο Ιορδανός βασιλιάς, γνωστός για τις φιλοαμερικανικές του θέσεις, κατηγορούσε τη διεθνή κοινότητα ότι «δεν έχει πραγματικά συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, πέραν αυτών επί χάρτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ